Digitale concepten op AMB 2022

AMB 2022 in Stuttgart van 13 tot 17 september 2022 is de marktplaats voor de metaalverwerkende industrie in Europa en daarbuiten. Een blik op de exposanten en hun thema’s toont aan dat mechanische en elektrische oplossingen steeds vaker worden aangevuld met intelligente, digitale concepten.

Efficiëntie, hogere beschikbaarheid en hogere productiviteit – dat is het drieluik van doelstellingen bij bedrijven in de metaalverwerkende industrie. Zij kunnen worden bereikt door hooggekwalificeerd personeel en hoogwaardige machines, gereedschappen en componenten – en in toenemende mate door het gebruik van digitale producten en diensten. Deze thema’s zullen een belangrijke rol spelen op de AMB van dit jaar.

Digitaliseringsmodules

AMB-exposant Hermle legt de nadruk op automatisering en digitalisering. Een combinatie die steeds belangrijker wordt, zoals blijkt uit de talrijke eisen van de klanten. Industrie 4.0 en de wens om Hermle-producten te digitaliseren spelen een belangrijke rol, vooral in de groeisectoren met een hoog aandeel aan automatisering. Hermle biedt digitale modules aan zoals Digital Production, Digital Service en Digital Operation. Elke module sluit aan op de andere, zoals te zien is in Stuttgart in september. Op die manier zijn verschillende functies beschikbaar: Digital Operation’s ‘Machine Tuning’ past de controllerparameters dynamisch aan en biedt intelligente bewerkingsinstellingen. De Digitale Productie module bevat de gereedschapsbeheersystemen HTMC/HOTS, Informatiebeheersystemen HIMS en Automatiseringscontrolesystemen, afgekort HACS, en Digitale Service de functies onderhoud op afstand, diagnose en bewakingssystemen.

Connectiviteit is essentieel

Exposant Grob houdt zich al jaren intensief bezig met digitalisering en de ontwikkeling van nieuwe oplossingen voor fabricage en procesoptimalisering en is uitgekomen op modulaire oplossingen. Dankzij de connectiviteit en de flexibele aanpassingsmogelijkheden kunnen de toepassingen die Grob binnen Grob-NET4Industry ontwikkelt, niet alleen worden gebruikt om Grob-machines, maar alle soorten machines en besturingen van alle fabrikanten met elkaar te verbinden in een holistisch digitaliseringsplatform. Dit stelt de gebruikers in staat de prestaties van de machines te analyseren en hun processen te optimaliseren.

Intelligente kleminrichtingen

Op het gebied van de fabrikanten van spanapparatuur speelt de optimalisering van de productie met behulp van digitalisering een belangrijke rol. Zo zal Hainbuch klemmen met geïntegreerde, intelligente meettechniek – de IQ-serie – tentoonstellen. Hiermee zijn veel verschillende metingen en bewakingen mogelijk dankzij de geïntegreerde sensortechnologie. Zelfs meetmachines kunnen gedeeltelijk worden gespaard. Via contactloze gegevens- en energietransmissie worden de meetgegevens rechtstreeks naar de machinebesturing gezonden en geëvalueerd. Voor de ingenieurs van Hainbuch is het bijzonder belangrijk om een eenvoudige en intuïtieve gebruikersinterface aan te bieden. Het doel, zo zeggen zij, moet zijn dat mens en robot in een soort symbiose het maximale voor hun bedrijf kunnen bereiken.

Maar niet alle automatiseringsoplossingen kunnen gemakkelijk via “plug-and-use” worden aangesloten. Vaak zijn oudere bestaande machines hier niet op berekend. Daarom werd Vischer & Bolli Automation een onderdeel van de Hainbuch Groep. Zij werken als algemeen aannemer en beschouwen het gehele proces afzonderlijk vanuit het oogpunt van de gebruiker. Het gamma oplossingen omvat niet alleen de koppeling tussen werktuigmachine en automatisering, maar ook opspantechnologie en gereedschapsvoorziening. Daarbij houden zij ook rekening met de logistiek of de activiteiten die parallel lopen met de hoofdtijd en brengen zij deze in harmonie en ondersteunen zij de tenuitvoerlegging van de bevindingen.

Intelligentie in frezen

De iTENDO² intelligente gereedschapshouder van Schunk staat ook voor digitalisering bij het opspannen van gereedschap. Het “merkt” wanneer er iets mis is in het bewerkingsproces en geeft informatie door over overmatige trillingen, spaanafdrukken of wanneer een gereedschap op het punt staat te breken. Uitgerust met een sensor, batterij en zenderunit, detecteert de slimme gereedschapshouder trillingen rechtstreeks op het gereedschap. Als de toestand van de snijkant of het gereedschap verandert, kan hij dankzij de gesloten regelkring in real time reageren en schade aan het werkstuk of het gereedschap voorkomen. Met zijn toerental van max. 30.000 omw/min kan hij worden gebruikt in een breed scala van toepassingen in de lucht- en ruimtevaart, de glasbewerking, de automobielindustrie en de medische sector. Hij kan standaard gereedschapshouders één-op-één vervangen, zodat de machine niet opnieuw geprogrammeerd hoeft te worden.

Aansluiten van randapparatuur

De machinebouwers van Knoll merken een toenemende vraag naar machinegegevens en de verbinding daarvan met systemen op hoger niveau. De gegevens, die hoe dan ook worden gegenereerd en aanwijzingen verschaffen voor de anticiperende besturing van installaties, moeten worden gebruikt voor de optimalisering van het proces. Ook al is er vanuit het oogpunt van de onderneming uit Bad Saulgau momenteel nog maar weinig acceptatie voor het tot stand brengen van een internetverbinding van randapparatuur, toch zal de onderneming nog dit jaar het volledig zelfstandig ontwikkelde bedieningsconcept SmartConnect op de markt brengen. De edge computing-oplossing slaat gegevens op, verwerkt ze rechtstreeks bij de eenheden en stelt ze ter beschikking via interfaces (bv. draadloos via Bluetooth). Een cloud-verbinding is mogelijk, maar niet absoluut noodzakelijk. Zo kunnen alle relevante gegevens via een app worden bekeken en geëvalueerd, en kunnen randapparaten worden aangestuurd, processen worden bewaakt en geoptimaliseerd met weinig installatie-inspanningen. Net als de VDW bevelen de experts van Knoll ook een verbinding met de umati werktuigmachine interface en/of het OPC UA mechanisme aan.

AMB

AMB presenteert sinds 1982 de hoogtepunten van de internationale metaalverwerkende industrie. Tijdens de laatste AMB in 2018 verwelkomde Stuttgart meer dan 90.000 vakbezoekers en meer dan 1.400 exposanten. Op een oppervlakte van ongeveer 120.000 bruto vierkante meter toonden zij innovaties en verdere ontwikkelingen voor verspanende en ablatieve gereedschapsmachines, precisiegereedschappen, meettechniek en kwaliteitsborging, robots, werkstuk- en gereedschapsbehandelingstechniek, industriële software & engineering, componenten, assemblages en accessoires. AMB 2022 wordt ondersteund door de conceptuele sponsorverenigingen VDMA Precision Tools, VDMA Software en Digitalisering en VDW Duitse Vereniging van Machinebouwers.

Meer informatie op www.amb-messe.de.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.