Crematoria recyclen achtergebleven metaal uit ovens

De NOS meldt dat crematoria steeds meer geld overhouden aan na een uitvaart achtergebleven metalen. Door de hogere grondstofprijzen konden de bedrijven overgebleven kunstheupen, metalen pennen en spijkers in begrafeniskisten voor hogere prijzen verkopen.

Na crematies blijven metalen over die crematoria in containers verzamelen. ‘Protheses tref je aan, maar ook scharen die in een lichaam overblijven’, zegt Roel Stapper van crematorium Zuylen in Breda en bestuurslid van de Landelijke Vereniging van Crematoria tegen de NOS.

Een of twee keer per jaar worden de bakken bij crematoria opgehaald en naar een bedrijf gebracht die kijkt of de metalen kunnen worden gerecycled. Metalen worden onder meer gebruikt in de vliegtuigbouw.

De landelijke opbrengst van achtergebleven metalen was jarenlang tussen de 1,5 en 2,5 miljoen euro. Vorig jaar steeg dit bedrag al naar 3,5 miljoen en dit jaar verwacht Stapper tussen de 4 en 5 miljoen uit te komen.

De opbrengst wordt aan goede doelen geschonken via het Dr. C.J. Vaillant Fonds, waar bijna alle crematoria in Nederland bij zijn aangesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties (1)