Column Paul Verlinden: ‘Waar kan ik heen?’

Waarschijnlijk heeft u als ondernemer ook wel eens getwijfeld over België en vond u Lapland te koud. Goed nieuws voor ondernemers met noordelijke aspiraties. Dat het ijs er al flink gesmolten is weten we inmiddels al een tijdje. Maar dat er een heel aantal Nederlandse ondernemers is dat al succesvol zaken doet in landen als Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland is misschien nieuw voor u.

Paul Verlinden is beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie. Maandelijks verzorgt hij een column voor Vraag en Aanbod over internationaal ondernemen.

Deze groep landen wordt ook wel de Noordelijke landen of kortweg de Nordics genoemd. Even om de geografische verwarring weg te nemen; Scandinavië omvat dezelfde landen minus Finland. Uitgestrekt en dun bevolkt maar samen toch goed voor 26 miljoen inwoners en in het bezit van hoogwaardige industriële clusters met uitstekende kansen voor hoogwaardige toelevering.

Dus waarom alleen exporteren naar Duitsland? De afstand naar de Nordics is niet heel veel groter (er vanuit gaande dat potentiele klanten niet op de Noordkaap gevestigd zijn…). Bovendien is het zakendoen qua cultuur en omgangsregels best goed vergelijkbaar met die van Nederland. En met de Engelse taal kom je er een heel eind.

Uit de laatste economische crisis hebben we de les getrokken niet alles op rood of zwart te zetten. Kansen spreiden op een relatief eenvoudige wijze kan door export naar de Nordics. Een eerste stap is een oriëntatie op landen en markten. Dat kan door deelname aan handelsmissies. Of door bijvoorbeeld deelname aan de door RVO gesubsidieerde MKB lounge met matchmaking op de Alihankinta 2020. Metaalunie helpt u op weg, dus ook naar de Nordics!

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl