Column Paul Verlinden: ‘Ondernemerslust in Polen’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

Op één kort beursbezoek in 2018 na, was ik al ruim tien jaar niet meer in Polen geweest. Tot ik laatst samen met onze voorzitter Fried Kaanen, enkele metaalondernemers en de organisatie NLinBusiness op fieldtrip naar Warschau trok. Het voelde als een hernieuwde kennismaking met een land dat zich razendsnel ontwikkelt sinds het in 2004 tot de Europese Unie toetrad. Met de export naar en import uit Polen ging het sinds die toetreding hard.

paul verlinden
Paul Verlinden


Het verbaasde mij dat onze export van goederen naar Polen groter is dan de import. De export van machines, vervoersmaterieel en (half)fabricaten, was volgens het CBS in 2019 goed voor 62% van de totale export van Nederland naar Polen en bedroeg  bijna 7 miljard euro. We exporteren zelfs meer naar Polen dan naar China.

Met een huidige groei van de export van zo’n 4% lijkt me dat dat een goede indicator om te verwachten dat er nog volop kansen liggen voor onze maakbedrijven. Dat was dan ook de boodschap die we meekregen nadat we hartelijk waren ontvangen op de Nederlandse ambassade door Sanne Kaasjager, hoofd van de economische afdeling. Daar kregen we zelfs te horen dat Polen wel eens tot één van de drie of vier grootste economieën van de EU zou kunnen uitgroeien over tien jaar. Tijd dus om eens verder op onderzoek uit te gaan waar die kansen voor Nederlandse maakbedrijven in Polen precies liggen, was onze conclusie. En daar beloofde de ambassade graag samen in op te trekken.

Met die toezegging op zak trokken we met elkaar richting het oranjebal; een jaarlijks evenement van de Nederlandse Poolse Kamer van Koophandel (NPPC). Het evenement waar het Poolse en Nederlandse zakelijke netwerk elkaar jaarlijks ontmoet, ervaringen uitwisselt, uitbundig danst, maar vooral ook zaken doet. Moest het feest afgelopen jaar door corona worden geannuleerd, dit keer waren er als vanouds weer bijna 400 gasten te tellen. Op een afstandje stond ik het gade te slaan en zag ik de enorme ondernemerslust die er van het gezelschap uitging.

Gaat ondernemen hier dan helemaal van een leien dakje? Zeker niet, want ook hier liggen volop uitdagingen op de loer. Ook in Polen is bijvoorbeeld maar moeilijk aan technisch geschoold personeel te komen. Die wordt steeds vaker uit Oekraïne gehaald. Maar die zorgen las ik niet af aan het dansende geheel. In Polen zie je een mooi voorbeeld hoe aan de private kant de NPCC (en als business hub van NLinbusiness) nauw samenwerkt met de Nederlandse ambassade om zo, elk met hun eigen aanpak en dienstverlening ondernemers goed te ondersteunen bij het zakendoen in Polen. Maak daar als ondernemer goed gebruik van!

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *