Column Paul Verlinden: ‘Fysieke beurzen nog niet beurs’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

We speculeren veel over de toekomst van beurzen. De coronacrisis heeft beursorganisaties gedwongen om digitale versies van zichzelf te maken. Met wisselend succes, weten we inmiddels door ervaring.

paul verlinden
Paul Verlinden


Want ook al zijn de digitale instrumenten voldoende beschikbaar, ik denk dat we nog lang niet klaar zijn om alleen met digitale presentaties van onze bedrijven en van ons zelf zaken te doen. Vooral als het gaat om een parendansje uit te voeren.

FMB

Hoe belangrijk men dat fysieke contact vindt, bleek wel weer tijdens de afgelopen FMB beurs in Bad Salzuflen. Overal waren blije gezichten om elkaar gewoon weer te zien en te spreken. Het gericht zoekende publiek (er waren opmerkelijk weinig tasjesdieven) dat drie dagen lang op deuren van de tien stands van het Metaaluniepaviljoen aanklopte, zorgde ervoor dat de toch al prima sfeer omsloeg in een feeststemming. Ook ’s avonds na de beurs. Van Duitse kant was er blijkbaar ook een gevoel van nu of nooit, want de verontrustende berichten over de nieuwe coronagolf hingen die dagen ook al als een zware wolk boven het beursterrein. Vorig jaar nog ging de FMB door corona niet door. Gek genoeg heeft dat gevoel van urgentie misschien een beetje extra geholpen dit jaar. Wat mij betreft in volle vaart op naar een herhaling volgend jaar november.

Hannover Messe

Een beetje tegen de stroming in van de negatieve situatie rond corona, zijn we actief gestart met de voorbereidingen van de Hannover Messe die, ijs en weder dienende, gehouden zal worden van 25 t/m 29 april. Wat kleiner van opzet dan normaal en met meer focus op Europa zou deze beurs komend jaar nog wel eens heel aantrekkelijk kunnen zijn voor Nederlandse mkb-maakbedrijven die veel kansen zien in ons buurland. En die zijn er, want Duitsers doen graag zaken met ons en zien ons als betrouwbare flexibele partner. Ben je dus je beurskalender aan het inrichten voor volgend jaar, neem dan een plek in op de gezamenlijk Nederlandse presentatie op de Hannover Messe. Je bent dan onderdeel van een paviljoen dat laat zien hoe onze industrie nauw samenwerkt om tot integrale slimme en duurzame oplossingen te komen. Of in het Engels: Integrating Industries for a Smart Sustainable Future. Hoe dat er uit gaat zien wordt op 16 december digitaal gepresenteerd. De Messe zelf heeft inmiddels besloten dat de beurs alleen fysiek door zal gaan. Een puur digitale editie, zoals deze afgelopen jaar werd gehouden, blijkt toch voor de Hannover Messe misschien nog een beetje te vroeg. Dat lijkt mij een uitstekend besluit!

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *