Column Joachim Driessen: Verantwoordelijk of niet?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Ik heb het als werkgever altijd lastig gevonden hoe ver je kunt gaan bij het aanspreken van medewerkers op hun leefstijl. Eind jaren ’90 kwam ik in de board van een mediabedrijf, waar we iedere vrijdagochtend in een kleine vergaderruimte vergaderden. Een meerderheid rookte continue sigaren en sigaretten. Een collega, ook vrij nieuw, vroeg of er om de beurt gerookt kon worden. Het antwoord was dat er ‘genoeg andere leuke banen in dit land zijn’. Tegenwoordig ondenkbaar.

Roken mag niet meer tijdens werk, maar we staan nog wel vaak toe dat er buiten gerookt wordt. Zeggen we daar iets van, meestal niet. En wat doe je met medewerkers met veel overgewicht. We spreken ze er niet op aan. Maar bij arbeidsongeschiktheid zijn wij als werkgever wel verantwoordelijk. In ieder geval financieel. Verzuim- en re-integratiekosten komen voor onze rekening. Gelukkig sinds een paar jaar niet meer de transitievergoeding na twee jaar ziekte uit dienst.

Ik vind dan ook dat wij als werkgever zeker een verantwoordelijkheid hebben. Waar we ons bij een overlijden van een naaste doorgaans coulant opstellen bij verzuim, hebben we een verantwoordelijkheid medewerkers aan te spreken op een levensstijl.

Bij een goede aanpak gaat dat eigenlijk meestal goed. Ik had een voorbeeld van een medewerkster met veel overgewicht (en rokend). Haar erop aanspreken gaf een enorme schok. Waar ik me mee bemoeide. Na uitleg, kon ze er toch een beetje inkomen. Legde uit, dat ze alleen woonde en niemand had die haar feedback gaf. We spraken af dat ze twee keer per week naar de sportschool zou gaan en dat wij twee jaar de helft van haar abonnement zouden betalen. Ik denk dat deze kosten zich ruimschoots terugverdienen. Na een jaar bespraken we de deal. Ze vertelde dat ze er erg blij was met de ‘deal’, maar dat het voor haar een dure grap was geworden, want ze moest nu haar hele garderobe vernieuwen met haar nieuwe maten. Ik blijf het een lastig onderwerp vinden om aan te snijden, maar het moet dan toch maar.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *