Cecimo: herstel Europese werktuigmachinebouw zet voort ondanks geopolitieke spanningen

De Europese werktuigmachinebouw zet zijn herstel door in 2022. Dit ondanks de geopolitieke spanningen en andere ontwrichtende factoren op het wereldtoneel. Dit stelt Cecimo, de Europese vereniging van de gereedschapmachineindustrie, tijdens haar Algemene Vergadering in Edinburgh, Schotland. De vereniging voorziet een forse groei dit jaar.

Vooruitzichten machinebouwindustrie positief

De laatste Cecimo productieramingen bevestigen een sterk herstel van de Europese werktuigmachinebouw. Over 2021 constateert de organisatie een groei van 11,6 procent ten opzichte van 2020 toen de sector de gevolgen van coronamaatregelen ondervond. Op mondiale niveau wordt de waarde van de  werktuigmachinebouw in 2021 op 72,1 miljard euro geschat, een  stijging van 19,7 procent ten opzichte van 2020. Europa is daarbij de grootste machinebouwer en vertegenwoordigt een waarde van 22.6 miljard euro in 2021.

De huidige uitdagingen op het gebied van bevoorrading, Chinese lockdowns, hoge grondstofkosten en de geopolitieke spanningen hebben zeker een impact. Desondanks ziet Cecimo het herstel van vorig jaar voortzetten. Het verwacht een productiegroei in de Cecimo-landen van 12 procent dit jaar. Recente voorspellingen van Oxford Economics spreken zelfs van een groei van de machinebouw van 19 procent groei dit jaar.

Sterke groei orders

De groeiverwachting over 2022 is mede gebaseerd op de sterke toename in nieuwe orders in de eerste periode van dit jaar. De voorlopige zogenaamde ‘Cecimo8 total orders index’ in het eerste kwartaal van ligt zelfs 14 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar en ligt op een record niveau. ‘Ondanks de uitdagingen verwachten we een stabiele order niveau in 2022’, concludeert  de organisatie dan ook.

Impact Rusland-sancties gering

De werktuigmachinebouw verwachten bovendien geen significante impact van de Rusland-sancties. Dit omdat het Slavische land door de vorige sancties al nauwelijks meer een plaats had op de handelsbalans van de Europese machinebouwsector. ‘Door het herstel van buitenlandse orders verwachten we een exportgroei van 9 procent dit jaar. De import van werktuigmachines wordt op 12 procent geschat’, vervolgt het met goed nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.