Bouw mist btw-verlaging en vermindering bureaucratie in crisisplannen kabinet

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De bouw mist maatregelen als het verlagen van het btw-tarief voor onderhoudswerkzaamheden en het doorbreken van de ‘stroperigheid’ van procedures in de crisisplannen van het kabinet.

Na Bouwend Nederland oordeelt nu dus ook de bouwsector zelf kritisch over het maatregelenpakket van de regering om de economische crisis aan te pakken. Dat blijkt uit marktonderzoek van USP Marketing Consultancy.

Toch is de bouw tevreden over de investeringen in ziekenhuizen, scholen en het energiezuinig maken van woningen. Bij elkaar bestempelt echter 56 procent van de bouwsector de aanpak als ‘matig’.

Btw-verlaging
Maar de branche ziet ook een aantal gemiste kansen, vooral maatregelen die de woningbouwproductie een impuls kunnen geven. Zoals het verlagen van het btw-tarief voor onderhoudswerkzaamheden van 19 naar 6 procent. Dit wordt vooral door de klus- en onderhoudsbedrijven, hoofdaannemers B&U en gespecialiseerde onderaannemers als gemiste kans gezien.

Architecten, advies- en ingenieursbureaus en aannemers GWW zijn verder van mening dat juist nu het moment was geweest om de bureaucratie te verminderen.

De regering heeft een flink pakket met maatregelen aangekondigd om de crisis aan te pakken. Deze maatregelen zijn onder te verdelen in ‘arbeidsmarkt’, ‘onderwijs en kennis’, ‘duurzame economie’, ‘bouw en infra’ en ‘liquiditeitsverruiming bedrijfsleven’.

Installateurs

Het blijkt dat elke marktpartij zijn favoriete maatregel heeft. Aannemers GWW en de lokale overheden zijn het meest tevreden met de 213 miljoen euro voor het versneld uitvoeren van brugprojecten en renovatie van wegen. Installateurs zijn het meest te spreken over de 320 miljoen euro aan energiebesparende maatregelen voor woningen. Gespecialiseerde onderaannemers als schilders en stukadoors zijn blij met de 320 miljoen euro aan investeringen in ziekenhuizen en 215 miljoen euro in scholen.