Blog Rolf Elling: Leuren om geld

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

Voor de Nederlandse maakindustrie is geld nodig. Niet omdat ‘we’ het niet goed doen, integendeel, maar om zaken als innovatie en circulaire economie financieel te boosten. Het geld is hard nodig om het voortbestaan van onze welvarende economie te waarborgen. En genoemde aspecten zijn niet wat de maakindustrie in de alledaagse praktijk doet. Het zijn zeg maar aanpalende zaken, niet de meest essentiële, die niet elke dag op de agenda van de ondernemer staat. Maar ze zijn ook zeker niet onbelangrijk.

Nederland moet koploper worden in de digitalisering en verduurzaming van de industrie. Dat vindt FME. Dit is uiteraard een nobel streven maar we moeten ons wel afvragen of we dit als relatief klein industrieel land wel zouden kunnen realiseren. 

Realistisch blijven is wat mij betreft niet onbelangrijk in deze. Kijkend naar de ‘gemiddelde’ maakbedrijven, zijn deze er niet op uit om enorme inspanningen te plegen op de gebieden van innovatie en circulaire economie.

Ik kan me natuurlijk vergissen, maar de hedendaagse omstandigheden waarin de productie binnen de maakindustrie moet worden uitgevoerd, vragen vooralsnog al voldoende inspanningen van de Nederlandse makers.

En dat is voor de meeste bedrijven een eerste prioriteit, toch?

Rolf Elling, hoofdredacteur

Reageren?

E-mail: rolfelling@vraagenaanbod.nl

Twitter: @VenA_Rolf

Facebook: www.facebook.com/vraagenaanbod

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.