Blog Rolf Elling: Duiding voor de markt

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Conjunctuurenquêtes. Ze zijn er in grote getale en over vrijwel alle sectoren worden deze gemaakt en gepubliceerd. En ook zeker ook voor de industrie in zijn algemeenheid en voor de maakindustrie in het bijzonder.

Ik heb er wel wat mee, moet ik zeggen. Ik denk dat het goed duiding geeft hoe het er in bijvoorbeeld het economisch opzicht voor staat. Maar ook voor andere aspecten zijn de enquêtes best interessant. Je moet eruit halen, wat voor jouw bedrijf interessant is, speelt en geldt.

Bij dergelijke conjunctuurenquêtes is het uiteraard wel van belang dat er voldoende ondernemers en dus bedrijven aan meedoen die de informatie aanleveren. Dat is soms wel een dingetje. Maar ik weet dat de meeste enquêtes binnen de maakwereld best wel betrouwbaar zijn.

En dan heeft het waarde. Niet alleen voor alle ondernemers in de maakindustrie maar zeker ook voor de toeleveranciers, fabrikanten binnen deze sector.

Kijk bijvoorbeeld naar de conjunctuurenquête van het CBS in samenwerking met KVK, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW, over de productiviteit en het verhogen hiervan. Dat staat met stip op één, zo blijkt uit het onderzoek.

Iedereen die zich hiermee bezig­houdt, zou er goed aan doen om zich hier op toe te leggen en ondernemers de juiste handvatten aan te bieden. Daar hebben ze wat aan.

Rolf Elling, hoofdredacteur

rolfelling@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *