Automatiseren van het ontbraamproces

Automatisering van processen wordt steeds belangrijker. Zo worden er vaker robots ingezet om zwaar werk uit de handen te nemen. Begin juni heeft Timesavers samen met haar Duitse dealer 1A-Maschinen en het bedrijf Quadrus een bezoek gebracht aan Teqram in Zwolle. Teqram, onderdeel van Tollenaar Industries, ontwikkelt software en vision guided robotsystemen die met behulp van een camera worden bestuurd. Daar werd de Timesavers 42 RB series bekeken; een roterende borstelmachine voor het ontbramen en kanten afronden, die door Teqram is gerobotiseerd met een robotarm met EasyEye camerasysteem.

Robots worden steeds vaker gebruikt om processen waarbij zware producten worden verwerkt te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan een robot die de machine vult of Teqram’s bekende EasyFlipper, waarmee producten op een eenvoudige en snelle manier kunnen worden omgedraaid. Al deze oplossingen zijn vooral bedoeld voor het efficiënter werken en het ontlasten van de werknemers. Zo kunnen de vakmannen elders in het proces worden ingezet waar hun vaardigheden hard nodig zijn.

Robotiseren van ontbraamproces

Onder Tollenaar Industries valt ook een plaatbewerkingsbedrijf genaamd Tosec. Hier is het idee voor automatisering ontstaan en staat onder andere de Timesavers 42 RB series; een roterende borstelmachine voor het ontbramen en kanten afronden tot een radius van 2 mm. Het in- en uitladen van zulke machines is arbeidsintensief en kan gemakkelijk worden overgenomen door een robot. Daarom staat er aan de voor- en achterzijde van de ontbraammachine een robotarm die tot wel 100 kg kan tillen. De producten worden gelokaliseerd door middel van EasyEye, het camerasysteem waardoor de robot wordt bestuurd. Vervolgens pakken de grippers de onderdelen van het palet en leggen die op de invoertafel van de machine. De tweede robot pakt de delen van de transportband af en stapelt ze netjes terug op een palet. Zie een video van het afstapelproces op de site van Timesavers.

Automatisering bij Quadrus

Het bezoek is niet zonder reden. Quadrus is al langer dan 20 jaar klant bij Timesavers en heeft sinds kort geïnvesteerd in twee 42 RB series, met afzuiginstallatie van partner Absaugwerk. Het in Duitsland gelegen bedrijf heeft meerdere lasermachines die zijn aangesloten op een volledig automatisch magazijn. De nieuwe ontbraammachines zijn echter nog niet onderdeel van een geautomatiseerd proces en dus bracht een bezoek aan Teqram en Tosec de nodige inzichten.

Ontbraammachine

Eén van Timesavers meest verkochte ontbraammachines is de 42 RB series. Het is de grootste RB machine met Timesavers’ populaire roterende borsteltechniek. Met een werkbreedte tot 1600 mm en een optioneel magneetspoor is deze uitstekend voor het bewerken van zowel kleine als grote metaaldelen. Doordat de machine is uitgerust met een carrousel met acht roterende lamellenborstels kan er een gelijkmatige kantenafronding worden bereikt tot de gewenste radius. Daarnaast kunnen de schuurborstels gebruikt worden voor een richtingloze finish of vervangen worden door metaaldraadborstels voor het verwijderen van laser oxide.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.