Aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl legt productie stil door hoge energieprijzen

Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie U.A. (Aldel) heeft vanaf deze maand de productie in haar aluminiumfabriek in Farmsum, nabij Delfzijl, stilgelegd. ‘Dit is noodzakelijk geworden door de torenhoge energieprijzen en een gebrek aan overheidssteun’, laat het bedrijf weten.

Aldel smelt ingekocht aluminium in Delfzijl. (Foto: Aldel)

De lijst met slachtoffers in de metaalindustrie door de hoge energiekosten word langer en langer. Deze maand kan daar ook de naam van Damco Aluminium Delfzijl Coöperatie U.A, kortweg Aldel, aan toegevoegd worden. Door de hoge energiekosten is het bedrijf genoodzaakte de productie stop te leggen.

Voor het maken van aluminium is veel energie nodig. In oktober vorig jaar werd de afdeling waar vloeibaar aluminium geproduceerd wordt al stilgelegd. Vanaf deze maand sluit ook de gieterij, waar ingekocht aluminium wordt gesmolten en bewerkt, gaat RTV Noord in op de details.

Op een waakvlam verder

Het bedrijf laat weten vanaf 1 september 2022 gedwongen in “care and maintenance” geplaatst. Dat besluit is genomen na overleg tussen de ondernemingsraad  en de vakbond. Het overgrote deel van het 200-koppige personeelsbestand is naar huis gestuurd, terwijl een klein team de essentiele taken op het bedrijf uitvoert. ‘Een gecontroleerde stillegging maakt het Damco mogelijk om klaar te staan voor een herstart van de productie wanneer de omstandigheden verbeteren’, klinkt het bij het bedrijf dat naar de overheid kijkt voor steun bij deze exceptionele omstandigheden.

Bekijk in deze link de reportage over de stillegging bij RTV Noord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *