Aida, Trumpf, Amada en Bystronic winnen Euroblech Awards

Beursorganisator Mack-Brooks Exhibitions en de vakbladen Blechnet en MM Maschinenmarkt maakten op de eerste dag van Euroblech in Hannover de genomineerden en winnaars van de Euroblech Awards bekend.

De By Soft softwaresuite van Bystronic was goed voor een Award.

In vijf categorieën meldden zo’n zestig deelnemende bedrijven zich aan voor de meest innovatieve producten, oplossingen en digitaliseringsconcepten op de internationale technologiebeurs voor plaatbewerking. Dit jaar besliste een jury voor het eerst niet welke innovaties zich met de felbegeerde prijs mochten tooien, maar een publieksstemming besliste over de winnaars.

Robuustheid en stabiliteit tijdens het lassen

In de categorie vorm- en stempeltechnologie had Aida met de 2-punts directe servo monoblockpers DSF-NE2 de overhand op Amada (elektrische kantbankserie tot 1300 kN EGB-1303 ATCe) en Schuler (automatische foutdetectie tijdens het vormen van Visual Quality Inspection). De DSF-NE2 serie persen zijn uitgerust met Aida’s eigen servomotor, die lage snelheden en een hoog koppel levert. Het Direct Drive-mechanisme verbindt de motoras rechtstreeks met het aandrijfpunt en het hoofdtandwiel, waardoor nauwkeurige en hoogwaardige vormresultaten worden gegarandeerd. De persen combineren de hoge stijfheid van een monoblock frame met de flexibiliteit van de vrij programmeerbare servobeweging van de Aida DSF, de Direct Servo Former technologie. Bovendien maakt de persserie geluidsarme en trillingsarme vorming tot 120 slagen per minuut mogelijk.

De eerste plaats in de verbindingstechnologie was voor Trumpf met Bright Line Scan. De afvallers waren Engmar (Atmoflow extractie-eenheid) en Esta Apparatebau (Dustomat Hydro nat scheidingssysteem). De nieuwe technologie Bright Line Scan verbetert de robuustheid en stabiliteit van het lasproces en maakt bijzonder uniforme lasnaden mogelijk. Met deze methode kunnen gebruikers de laserstraal tegelijkertijd via de robot en de laserscanner verplaatsen. Naast de voorwaartse beweging van de robot maakt deze combinatie van robot en scanner ook verdere vrij programmeerbare laserbewegingen in elke richting mogelijk. Speciaal ontwikkelde lichtgewicht spiegels maken deze zogenaamde oscillatiebeweging mogelijk. De maximale plaatdikte wordt zo verdubbeld tot maximaal 6 millimeter tijdens warmtegeleidend lassen.

Innovatief lasersnijproces

In de categorie scheidingstechnologie won Amada de race tegen Trumpf (lasersnijmachinekoeler Eco Cooler) en Consus ANT (Abrasive Recycling Unit ARU). Amada heeft de Regius-3015Aje lasersnijmachine uitgerust met een nieuwe laserbesturing die een extreem glad snijoppervlak creëert. De nieuwe AMNC4ie-controller detecteert de operator en wijzigt automatisch de weergavetaal of autorisatie, waardoor het aantal defecte onderdelen wordt verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.

Ook in de categorie oppervlaktetechniek ging Trumpf er met de prijs vandoor. Trumpf liet Arku (ontbraammachine Edge Breaker 6.000 uitgerust met de intelligente software Wizzard) en Q-Fin (ontbraam-, slijp- en randafrondmachine SER1200 Multibrush), achter zich. De prijs ging naar Edge Line Bevel met de nieuwe Curve-functie. Deze automatische lasnaadvoorbereiding voor het aanbrengen van afschuiningen, verzinkingen en vullingen op onderdelen kan nu nog meer: zowel afschuiningen als verzinkingen kunnen worden gesneden en randen kunnen direct op de lasersnijmachine worden afgerond. Dit vermindert het aantal extra processtappen en voorkomt scherpe platen. Afgeronde randen verhogen de visuele kwaliteit van de onderdelen en verminderen het risico op snijwonden.

Software suite

In de categorie Automation and Handling kon Bystronic zich staande houden tegen Trumpf (software Oseon) en LVD (robotbuigcel Ulti-Form met de automatische programmeersoftware Cadman-Sim). De By Soft software suite van Bystronic stelt bedrijven in de plaatwerkindustrie in staat om hun gehele bedrijf te digitaliseren, ongeacht de grootte of de huidige mate van digitalisering. Van bestelling tot levering: By Soft is een open software ecosysteem waarmee verschillende applicaties geïntegreerd kunnen worden, ongeacht de fabrikant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *