Zirkonium (Zr)

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Zirkonium is een chemisch element met het symbool Zr en het atoomnummer 40. Het is een grijsachtig-wit, glanzend metaal dat behoort tot de overgangsmetalen. Zirkonium komt van nature voor in mineralen, maar wordt meestal gewonnen uit het mineraal zirkoon.

Tags:
Juweel van zirkonium

Eigenschappen van zirkonium

  1. Corrosiebestendigheid: Zirkonium heeft uitstekende corrosiebestendige eigenschappen, vooral tegen zuren, alkaliën, zeewater en andere agressieve omgevingen. Dit maakt het geschikt voor toepassingen in de chemische industrie, de nucleaire sector en de scheepsbouw.
  2. Hittebestendigheid: Zirkonium behoudt zijn mechanische eigenschappen bij hoge temperaturen, en het heeft een laag neutronenopnamevermogen. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in reactorvaten, brandstofstaven en andere componenten van kernreactoren.
  3. Biocompatibiliteit: Zirkonium vertoont een goede biocompatibiliteit met menselijk weefsel, waardoor het geschikt is voor medische toepassingen, zoals tandheelkundige implantaten en prothesen.
  4. Lage thermische neutronenopname: Zirkonium heeft een lage thermische neutronenopname, waardoor het geschikt is voor toepassingen in de nucleaire industrie, met name in de productie van splijtstofelementen voor kernreactoren.
  5. Oxidehuid: Zirkonium vormt een beschermende oxidehuid op het oppervlak, vergelijkbaar met aluminium en titanium. Deze oxidehuid zorgt voor verdere bescherming tegen corrosie.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *