Wat is een legering?

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Een legering is een materiaal dat ontstaat door het samensmelten van twee of meer metalen of een metaal en andere elementen. Dit proces resulteert in een nieuw materiaal met verbeterde eigenschappen, zoals verhoogde sterkte, weerstand tegen corrosie, of veranderde fysieke kenmerken, die vaak gunstiger zijn dan die van de oorspronkelijke metalen.

Tags:
legering wordt in vloeibare vorm gemaakt

Veelgebruikte legeringen

Staal

Staal is de meest voorkomende legering in de maakindustrie. Het is een legering van ijzer en koolstof, waarbij andere elementen worden toegevoegd om eigenschappen zoals hardheid, corrosiebestendigheid en buigzaamheid te verbeteren.

Roestvast staal

RVS is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig. Verder zijn in veel soorten roestvast staal ook de elementen molybdeen, titanium, mangaan, stikstof en silicium terug te vinden.

Aluminiumlegeringen

Combinaties van aluminium met andere metalen, zoals koper, zink, mangaan of magnesium. Deze legeringen worden gebruikt vanwege hun lichtheid, corrosiebestendigheid en thermische eigenschappen.

Koperlegeringen

Het meest bekende voorbeeld is messing (koper en zink). Maar ook brons (koper en tin) is een koperlegering. Deze en andere legeringen worden gebruikt vanwege hun geleidbaarheid, slijtvastheid en esthetische eigenschappen.

Titaniumlegeringen

Titanium gecombineerd met elementen zoals aluminium of vanadium. Ze bieden een uitstekende sterkte-gewichtsverhouding en zijn bestand tegen hoge temperaturen.

Wat zijn superlegeringen?

Superlegeringen zijn een speciaal type legeringen die buitengewone mechanische eigenschappen bezitten en bestand zijn tegen hoge temperaturen, corrosie en extreme omstandigheden. Deze legeringen worden voornamelijk gebruikt in omgevingen met hoge temperaturen

Deze legeringen zijn samengesteld uit een combinatie van metalen zoals nikkel, ijzer, koper, kobalt en soms ook andere elementen zoals tantaal, wolfraam of aluminium.

Hoog entropische legeringen

Hoog entropische legeringen (HEA’s) zijn een relatief nieuw en opkomend type legering in de materiaalwetenschap. Ze verschillen van conventionele legeringen door hun unieke samenstelling en structuur. Het bijzondere aan HEA’s is dat ze bestaan uit een gelijke of bijna gelijke verdeling van vijf of meer elementen in plaats van de traditionele legeringen die gewoonlijk bestaan uit een of twee hoofdelementen met kleinere hoeveelheden andere elementen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *