Veel mogelijk met buislasersnijden

Foto van: Kasper Weigand
Geschreven door Kasper Weigand

Een organisatie met korte lijnen, zo omschrijft Seine Vinke van Profilelaser. Het bedrijf uit Winschoten is gespecialiseerd in buislasersnijden en gebruikt daarvoor 3D-snijtechnieken. Daardoor is het lasersnijden van stalen HEA- en UNP-profielen ook gewoon mogelijk.

‘We snijden zelfs gaten die kleiner zijn dan de plaatdikte van de profielen; iets wat niet vanzelfsprekend is. We gaan verder dan de standaard marges en gaan elke uitdaging aan’, zegt Vinke trots.

Zes machines

Profilelaser heeft zes machines staan, voor CO2-lasersnijden en voor fiberlasersnijden. De twee nieuwste machines snijden 3D. ‘Dat betekent dat we niet per se haaks op de wand hoeven te snijden maar ook schuin. Daarmee kunnen we praktisch alles snijden wat je kunt tekenen’, vertelt Vinke. Profilelaser snijdt veel buizen, kokers en diverse speciale profielen, met name in rvs, aluminium en staal. Met de nieuwste machine kunnen ook HEA- en UNP-profielen worden gesneden, ideaal voor staalbouwers. ‘Die hebben vaak een boorzaaglijn, maar met lasersnijden heb je veel voordelen. Lasersnijden is heel maatvast en je hebt meer vrijheid in de vormen die je wilt snijden. Bij zagen heb je altijd een rechte lijn. Denk aan een verstekverbinding voor een haakse hoek in een UNP-profiel. Wij kunnen die hoek in verstek maken op de flenzen en haaks op het lijf van het profiel. Daardoor heb je aan de buitenzijde van de verbinding ruimte voor een mooi weggewerkte las. Ook de verstekhoek kunnen we voorzien van een V-naad zodat de lasnaad heel mooi wegvalt. Het slijpen van V-naden is dan niet meer nodig’, legt Vinke uit.

Meubelbouw

Vinke ziet veel mogelijkheden voor lasersnijden. Voor leidingwerk (piping) voor de machinebouw en industrie maar ook voor meubelbouw. ‘Met lasersnijden zijn hele mooie verbindingen mogelijk, bijvoorbeeld waar leidingen samenkomen onder een hoek en de flow in de leiding optimaal moet zijn. Bij meubelbouw zijn er prachtige mogelijkheden om onderstellen uit te voeren met gebogen hoeken en een heel strakke ontmoeting. Datzelfde geldt voor allerlei hekwerken.’ Het bedrijf werkt dan ook in verschillende sectoren. Overal waar buizen, kokers en vergelijkbare profielen worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *