Metaal knippen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bij het knippen van metaal kan iedereen zich wel wat voorstellen. Het is een veelgebruikte bewerking in de metaalindustrie. Dit komt voornamelijk doordat het een efficiënt en relatief goedkoop proces is.

Tags:
Metaal knippen met een guillotineschaar

Hoe kies je de juiste knipmethode?

Voordat we gaan kijken naar welke knipmethode de juiste is voor uw situatie, zullen we eerst in kaart brengen welke methoden er zijn.

Handmatig knippen

Handmatig knippen wordt vaak gedaan met een blikschaar. Deze methode is handig voor zeer dunne metalen. Blikscharen zijn onder te verdelen in verschillende modellen.

Ideaalschaar

Met een ideaalschaar is het mogelijk om door een plaat te knippen in een rechte lijn, maar ook door grote en kleine contouren of radiussen knippen.

Figuurschaar

Figuurscharen zijn geschikt voor het knippen van korte radiussen. Hierdoor is het mogelijk om figuren te knippen in plaatmateriaal.

Doorloopschaar

Doorloopscharen zijn geschikt om plaatmateriaal recht door te knippen.

Handbediend knippen

Door handbediende scharen zal u in staat zijn door dikker plaatmateriaal te knippen. Binnen de maakindustrie worden hiervoor vaak twee soorten scharen gebruikt

Stokschaar

Bij deze schaar is de stok aanmerkelijk langer dan bij normale handscharen. Daardoor wordt de uitgeoefende knipkracht aanzienlijk vergroot.

Hefboomschaar

Met een hefboomschaar gaat het knippen van plaatmateriaal veel vlugger, gemakkelijker en nauwkeuriger dan met een handschaar. De lange hefboom zorgt ervoor dat een zeer grote knipkracht wordt uitgeoefend. De tegenhouder of plaatsteun voorkomt dat het plaatmateriaal tussen de messen gaat kantelen of slippen.

Guillotineschaar

Een guillotineschaar kan ook een handbediende schaar zijn. Wij zullen hier verder inzoomen op de mechanische variant.

Een guillotineschaar bestaat meestal uit de volgende componenten:

  1. Mesbalk: Dit is het bovenste bewegende deel van de schaar. Het mes bevindt zich aan het uiteinde van de balk en wordt naar beneden gedrukt om het metaal te knippen.
  2. Tafel: Dit is het onderste platte oppervlak waarop het te snijden metaal wordt geplaatst. Het heeft vaak markeringen of lijnen om de operator te helpen bij het plaatsen en uitlijnen van het metaal.
  3. Hefboom: De hefboom is het mechanisme waarmee de operator de mesbalk naar beneden drukt om het snijproces uit te voeren. Het kan handmatig worden bediend of via een mechanisch systeem, zoals een hydraulische of pneumatische aandrijving.

Het knippen met een guillotineschaar werkt als volgt:

Het te snijden metaal wordt op de tafel van de guillotineschaar geplaatst en uitgelijnd volgens de gewenste snijlijn. De operator bedient vervolgens de hefboom om de mesbalk naar beneden te bewegen. Het mes op de mesbalk snijdt door het metaal terwijl het naar beneden beweegt. De snede wordt meestal gemaakt in één vloeiende beweging. Zodra de snede is voltooid, wordt de mesbalk weer omhoog gebracht en kan het gesneden metaal worden verwijderd.

Guillotinescharen worden vaak gebruikt voor het knippen van metaalplaten met een dikte tot enkele millimeters. Ze zijn handig voor het maken van rechte sneden over de volledige lengte van het metaal. Door de eenvoudige bediening en efficiëntie zijn guillotinescharen populair in metaalbewerkingswerkplaatsen en industriële toepassingen.

Het kiezen van de juiste methode is dus voornamelijk afhankelijk van de dikte van het materiaal waar doorheen geknipt moet worden.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *