Metaal kanten

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Metaal kanten is een veelgebruikte bewerking in de industrie. Met behulp van een kantbank wordt er een zetting gemaakt in plaatmateriaal, waardoor de plaat gebogen wordt in de gewenste hoek.

Tags:
Kantbanken

Hoe gaat het kanten van metaal in zijn werk?

Een plaatwerkstuk wordt tussen een stempel en een matrijs geplaatst in een kantbank. De stempel is een gereedschap dat het plaatwerkstuk naar beneden duwt, terwijl de matrijs een ander gereedschap is dat het plaatwerkstuk ondersteunt en het gebogen deel vormt. De hoek tussen de stempel en de matrijs bepaalt de hoek van de bocht die in het plaatwerkstuk wordt gemaakt.

Het kantproces kan handmatig of met behulp van een CNC-gestuurde kantpers worden uitgevoerd. Bij een handmatige kantbank worden de stempel en de matrijs handmatig aangepast en wordt het plaatwerkstuk handmatig gepositioneerd. Bij een CNC-gestuurde kantpers zijn de stempel en de matrijs automatisch aangepast en worden de posities van het plaatwerkstuk geprogrammeerd en geautomatiseerd.

Kanten wordt gebruikt om plaatwerkstukken in verschillende vormen te buigen zoals U-vormen of V-vormen.

Kenmerken van metaal kanten

Enkele kenmerken van kanten zijn:

  1. Buigkracht: Kanten vereist een bepaalde mate van buigkracht om het plaatwerk te vervormen. De benodigde buigkracht is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de dikte en de stijfheid van het plaatwerk, de hoek van de bocht en de breedte van de plaat.
  2. Precisie: Kanten biedt een hoge precisie in de vorming van plaatwerkstukken. Het kan worden gebruikt om plaatwerkstukken te buigen met nauwkeurige hoeken, radii en afmetingen, met minimale toleranties en vervorming.
  3. Flexibiliteit: Kanten kan worden gebruikt om plaatwerk in verschillende vormen en maten te buigen, van eenvoudige hoeken tot complexe 3D-vormen. Het is een veelzijdige en flexibele techniek die kan worden aangepast aan verschillende projectvereisten.
Een persoon zit midden in het proces van het kanten

Voordelen van kanten

  1. Efficiëntie: Kanten biedt een hoge productiesnelheid en efficiëntie, vooral bij gebruik van CNC-gestuurde kantpersen. Het maakt gebruik van geautomatiseerde processen en reduceert de noodzaak van handmatige inspanning, wat resulteert in een hogere productiviteit en lagere arbeidskosten.
  2. Kosten-effectiviteit: Kanten is een kosteneffectieve manier om plaatwerkstukken te produceren, vooral bij de productie van grote aantallen identieke onderdelen. Het minimaliseert de afvalproductie en vermindert de noodzaak van secundaire bewerkingen, wat leidt tot lagere kosten per onderdeel.
  3. Veelzijdigheid: Kanten kan worden toegepast op verschillende soorten metalen en legeringen, waaronder staal, aluminium, messing en koper. Het kan ook worden gebruikt voor het buigen van kunststoffen en composieten.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *