De toepassingen en eigenschappen van constructiestaal

Eén van de meest gebruikte metalen voor plaatbewerking is staal. Er bestaan verschillende staalsoorten zoals: constructie-, machine, en gereedschapsstaal. Dit artikel gaat uitgebreid in op de eigenschappen van constructiestaal S235, S275, S355; de chemische samenstelling, vloeigrens en treksterkte.

Constructiestaal

Constructiestaal is vooral terug te vinden bij statische constructies. Het heeft een koolstofgehalte van maximaal 0.25 procent afhankelijk van de chemische samenstelling en de toepassing van het materiaal. Veelgebruikte staalsoorten zijn S235, S275 en S355, hoewel er nog veel meer soorten bestaan.

S235

S235 is een type constructiestaal dat voldoet aan de Europese norm EN 10025 voor warmgewalste constructiestaal. Het is een niet-gelegeerd staal met een beperkt aantal chemische elementen, waaronder ijzer, koolstof, mangaan, fosfor en zwavel.

S235 wordt veel gebruikt voor de productie van verschillende constructie-elementen, zoals staalprofielen, heipalen, hoeken en platen, en is vooral geschikt voor constructies die niet onderhevig zijn aan hoge temperaturen of druk. Het is een goedkope en duurzame optie voor constructieprojecten die geen hoge eisen stellen aan de sterkte en stijfheid van het staal.

S275

S275 is een type constructiestaal met een hoger koolstofgehalte dan S235 constructiestaal, wat resulteert in een hoger treksterkte en stijfheid.

S275 is geschikt voor constructies die onderhevig zijn aan hogere belastingen en spanningen. Het is een goede keuze voor constructieprojecten die hogere eisen stellen aan de sterkte en stijfheid van het staal, en is meestal duurder dan S235 constructiestaal.

S355

S355 heeft een nog hoger koolstofgehalte dan S275 constructiestaal, wat resulteert in nog hogere treksterkte en stijfheid.

S355 constructiestaal is geschikt voor constructieprojecten die zeer hoge eisen stellen aan de sterkte en stijfheid van het staal en is meestal duurder dan S275 constructiestaal.

Het is belangrijk op te merken dat er verschillende uitvoeringen zijn van S235, S275 en S355 constructiestaal, met verschillende chemische samenstellingen en mechanische eigenschappen. Daarom is het noodzakelijk om de specifieke eigenschappen van het staal te verifiëren voordat het wordt gebruikt in een constructieproject.

S234, S275, S355 constructiestaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *