Compleetheid voor de maakindustrie

De Hoffmann Group wil in Nederland en België de totaalleverancier zijn voor de bedrijven die actief zijn in de (maak)industrie. Ambitieuze plannen zijn gebotteld in het fraaie nieuw pand en krijgen langzamerhand vorm. Ook door de specialisten van het hoofdkantoor in München, Duitsland, zijn hiervoor ontwikkelingen ingezet die de komende maanden uitvloeien over de landen waarin de Hoffmann groep actief is.

Compleetheid voor de maakindustrie
Algemeen directeur Henry Blom voorziet forse groei bij Hoffmann binnen de Nederlandse en Belgische markt. (Foto: Rolf Elling)

Een fraai nieuw pand is gebouwd op het industrieterrein De Veldkamp in Borne. Met een totale oppervlakte van vijfduizend vierkante meter staat er een energieneutraal gebouw. Drie lagen met elk een oppervlakte van duizend vierkante meter en een terrein van tweeduizend vierkante meter. Het wordt enerzijds verwarmd dan wel gekoeld met aardwarmte en als de vraag er is, aangevuld met de energie die wordt opgewekt met zonnepanelen. Daarnaast is het pand gelegen nabij de snelwegen A1 en A35 en biedt een goede ontsluiting. De totale bouwkosten en inrichting slokten zo’n zes miljoen euro op.

Identiteit en uitstraling

‘In 2017 ontstond het eerste idee voor een nieuwe locatie. We voorzagen dat we zouden gaan groeien en deze groei moesten we zien te waarborgen. Dat heeft uiteindelijk geleid tot de aankoop van een perceel grond op het industrieterrein De Veldkamp in Borne. Het pand voldoet aan onze eisen past bij onze identiteit en heeft een goede uitstraling. Naast voldoende kantoorruimte, een showroom is er een Experience center. Het logistieke gedeelte is relatief klein behuisd. ‘Dit komt omdat we meer dan 95 procent direct leveren vanuit het logistieke centrum in Nürnberg.’

Compleetheid voor de maakindustrie
Met Connected Tools wordt de gereedschapssector gedigitaliseerd. (Foto: Rolf Elling)

Ambitie

‘We willen en kunnen hier nu groeien naar een onderneming met 110 fte’s. In 2030 verwachten we dit aantal nodig te hebben.’ Henry Blom, algemeen directeur Hoffmann Nederland en België, schetst de realisatie van de ambitieuze toekomst.

‘Maar je groeit natuurlijk niet zo maar eventjes, daar moeten we wel wat voor doen en de markt iets te bieden hebben. Maar als ik vertel dat we nu al meer dan een miljoen euro aan omzet hebben binnen onze productgroep PBM waarmee we in 2017 zijn gestart, geeft dat wel aan dat er mogelijkheden liggen. Het uitbreiden van ons klantenbestand kunnen we realiseren dankzij ons grote assortiment dat varieert van gereedschappen tot bedrijfsinrichting of de genoemde PBM’s.  Daarnaast zullen we onze bestaande relaties een pakketverbreding aanbieden.’

Compleetheid voor de maakindustrie
De meetkamer. (Foto: Rolf Elling)

Eigen robotlijn Garant

Hierbij schetst Blom de ontwikkelingen van een robotserie die vanaf 1 januari 2022 onder de eigen merknaam Garant, op de Nederlandse en Belgische markt worden geïntroduceerd. ‘De maakindustrie schreeuwt om oplossingen op het vlak van automatisering. We verwachten met deze robotlijn draai- en frees units op dit vlak te kunnen ondersteunen. Het is een onderdeel in de keten die we tot nu toe nog niet konden aanbieden. Nu wel en daarmee is de cirkel rondom het product compleet. Gericht op procesoptimalisatie dus. Bovendien ondersteunen we de bedrijven hiermee om slimmer en leaner te opereren waarmee  ze concurrerend kunnen produceren.’ De eerste robotlijnen worden nu als pilot ingezet bij maakbedrijven in Duitsland en Italië.

Experience center

In het Experience center staan twee bewerkingsmachines opgesteld. Het is een Hedelius Acura 65 en een DMG CTX 2.500. Hierop kunnen we demonstraties verzorgen, er worden duurtesten op gedaan, maar ook vraagstukken van klanten worden opgezet. In de geometrische meetkamer kunnen we dan vervolgens alle facetten die nodig zijn, meten.’

Compleetheid voor de maakindustrie
Het Experience center. (Foto: Rolf Elling)

Digitalisering

Op het vlak van digitalisering biedt het bedrijf nu de Hoffmann Group Connected Tools (HCT) aan. Hiermee digitaliseren we de gereedschapssector. Het is een open HCT-platform voor Bluetooth-tools en heeft een gebruikersvriendelijke concept. Eenvoudige draadloze overdracht van meetgegevens rechtstreeks naar de PC of naar de HCT smartphone-app is de toegevoegde waarde van Hoffmann Group Connected Tools. Momenteel behoren digitale Garant schuifmaten HCT, Garant diepteschuifmaten HCT en de elektronische Garant momentsleutels HCT al tot de Hoffmann Group Connected Tools familie.  De gratis HCT smartphone-app is beschikbaar in de App Store en op Google Play. Hiervoor won Hoffmann recent de Duitse Innovation Award 2021.