Aantal faillissementen stijgt, maar blijft laag

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gestegen. Er zijn in mei 71 bedrijven meer failliet verklaard dan in april, meldt het CBS. Het aantal uitgesproken faillissementen is echter nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Aantal faillissementen stijgt, maar blijft laag
Foto: CBS

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. In mei 2022 is het aantal faillissementen toegenomen ten opzichte van de maand ervoor, maar is het niveau nog laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in mei 210 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 43. Dat zijn er 19 meer dan in april.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in mei de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

In de bouwnijverheid nam het aantal faillissementen afgelopen maand flink toe, van achttien in april naar 35 in mei. In de industrie steeg het aantal faillissementen in een maand van elf naar negentien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.