100% Limburg Bike zit vol innovaties (video)

De 100% Limburg Bike is gereed na meer dan een jaar werk. De Brightlands Chemelot Campus in Geleen was kraamkamer voor de innovatieve racefiets, een consortium van kennisinstellingen en bedrijven uit de regio werkte hier aan het eerste prototype.

100% Limburg Bike zit vol innovaties (video)
Foto: 100% Limburg Bike

‘Deze Limburg Bike zit boordevol innovaties’, zegt Menno Smeelen, projectleider van het 100% Limburg Bike project. ‘De buizen en voorvork zijn van in elkaar gevlochten carbon en supersterke Dyneema®-vezel van DSM. De verbindingsstukken in het prototype zijn nu van titanium, geprint met de speciaal gebouwde 3D-printer hier op de campus. Uniek, dankzij de kennis en kunde van Chemelot Innovation and Learning Labs (CHILL) en Brightlands Materials Center is het voor het eerst mogelijk om 3D te printen met magnesium. We hebben tevens een prototype met verbindingsstukken van recyclebare kunststof versterkt met carbon vezels, ontwikkeld door Brightlands Materials Center. Ook innovatief is de ontwikkeling van een nieuwe biobased lijmverbinding om de koppelstukken aan het frame te bevestigen. De combinatie levert een supersterk en vederlicht frame op, zo goed als onbreekbaar.’

Bij de ontwikkeling van het eerste prototype is een consortium van verschillende regionale bedrijven betrokken waaronder de carbonspecialisten Eurocarbon en CeraCarbon. Zij zijn erin geslaagd de DSM-vezel Dyneema® te vervlechten met carbon, een nieuwe methode. Belgian Cycling Factory, eigenaar van het merk Ridley, heeft een bepalende rol gespeeld in het ontwerp.

Testfase

Het prototype van de 100% Limburg Bike gaat nu de komende maanden de testfase in. Eerst om het ontwerp op gewicht en stijfheid te optimaliseren en erna met ervaren amateurfietsers te testen onder begeleiding van Mullens Sports & Health Innovations. Verder gaat er in de komende maanden samen met KEMBIT en Brightlands Materials Center hard gewerkt worden om in het frame sensoren te verwerken die eventuele beschadigingen na bijvoorbeeld een val meten.

In de zomer van het volgend jaar zou de 100% Limburg Bike in productie moeten gaan, verwacht Smeelen. Over de prijs kan hij nog niets zeggen. ‘Het wordt een fiets voor de echte liefhebber die iets unieks wil. Een maatfiets, licht en sterk, met allemaal technische hoogstandjes’. De fiets zal door het consortium in de regio geproduceerd worden, dat staat vast. Belangstelling voor de fiets is er al. ‘Na de eerste aankondiging in 2019 hebben we veel reacties gekregen, onder meer uit Amerika en Azië. Een gepersonaliseerde fiets, daar is absoluut markt voor.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Heel mooi, heel interessant. Ik zou me graag melden als iemand om het proefmodel uit te proberen. Een Hollander van 70+. Alleen, ik hoop dat het mag, waarom zoveel Dunglish in de tekst. Praat ABL of ABN.
    Ik wens jullie alle goeds verder.