Vonknieuws op Euromold

Euromold had dit jaar twee interessante innovaties voor vonkverspaners in petto. OxiMatec introduceerde een keramiek dat goed verspaanbaar is. En het jonge Zuid-Duitse bedrijf ITS Technologies liet een multi-assen opspansysteem zien waarmee je het werkstuk vrij kunt positioneren op een draadvonkmachine.

Deze laatste, de draai-zwenktafel ITS-MA2-i-115, biedt interessante mogelijkheden voor het draadvonken. Bijzonder is namelijk dat het systeem in het midden een holle was heeft, waardoor de draad gevoerd kan worden.

Jörg Springmann, managing director van het bedrijf uit Onberndorf a.N. legt uit: ‘Hierdoor kunnen we ook in het centrum van het werkstuk eroderen. Ons systeem heeft een bereik van 360 graden, kan eindeloos draaien en maakt dus meerzijdig draadvonken in één opspanning mogelijk.’

Keramiek eroderen

Keramiek laat zich doorgaans moeilijk eroderen omdat het slecht elektrisch geleidbaar is. Tegelijkertijd neemt de vraag naar keramische gereedschappen toe, met name voor het spuitgieten van vezelversterkte kunststoffen. Bij dit type materialen is er sprake van een hogere slijtage van de matrijs. Keramiek is hier in het voordeel ten opzichte van staal. Standtijden liggen een factor 100 hoger.

Door nu minder dan 24 procent harde materialen, vooral aluminiumoxide, toe te voegen, maakt OxiMaTec het keramiek beter geleidbaar, zonder dat de typische goede slijtage-eigenschappen negatief beïnvloed worden. Echter, het liet zich volgens Wolfgang Burger, een van de twee partners in het bedrijf, niet snel vonken.
‘De eerste testresultaten waren qua materiaaleigenschappen goed, alleen de bewerkingstijd was lang.’

Totdat men het materiaal ging eroderen op de vorig jaar geïntroduceerde Agie CUT 1000. Volgens Burger en mede-eigenaar Wolfgang Leonhardt laat het nieuwe keramiek zich op deze machine praktisch net zo snel en goed verspanen als staal. De bewerkingstijd is hooguit 10 tot 15 procent langer.

Oliebad en generator

Dit komt volgens Josip Ljubas van AgieCharmilles doordat de CUT 1000 met een oliebad werkt en de nieuwe, supersnelle generator van de machine. Deze detecteert de elektrische ontlading in nanoseconden en kan meteen bijsturen als er te weinig ontlading is doordat er op die plek in het keramiek onvoldoende geleidende deeltjes zitten. Een serie testen op de Agie CUT 1000 met het nieuwe keramiek laten een oppervlakteruwheid van beter dan 0,1 Ra zien. wordt gehaald, terwijl de vonktijd slechts beperkt langer is dan bij een stalen product.


Vanaf komend voorjaar is het nieuwe keramiek te koop. OxiMaTec gaat het aanbieden via het netwerk van AgieCharmilles omdat de combinatie met de AgieCut een absolute voorwaarde is.

Euromold  

OxiMaTec

ITS Technologies  

AgieCharmilles