Vereniging Eigen Huis signaleert minder opleveringsgebreken in nieuwbouw

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het gemiddeld aantal opleveringsgebreken bij nieuwbouwwoningen lijkt zich te stabiliseren. Evenals vorig jaar werden in 2009 bij opleveringen van nieuwe woningen gemiddeld 22 gebreken aangetroffen, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis.

Vereniging Eigen Huis is van mening dat het aantal opleveringsgebreken sterk omlaag moet, tot minder dan tien. Bovendien moeten de aangetroffen fouten en gebreken door de bouwer snel en goed worden hersteld.

Opleveringskeuringen

Tussen oktober 2008 en met september 2009 voerden bouwkundigen van Vereniging Eigen Huis ruim 21.000 opleveringskeuringen uit. Met name in de laatste maanden is een lichte verbetering van de opleverkwaliteit te zien. Het aantal gebreken daalde toen naar gemiddeld achttien per woning. Mogelijk zorgt de dalende bouwproductie voor een afnemende werkdruk en een betere opleverkwaliteit.

Kozijnen

Het onderzoek van Vereniging Eigen Huis laat ook zien waar het mis gaat. Ruim een kwart van de opleveringsfouten wordt veroorzaakt door de timmerman. De meeste gebreken komen voor bij de kozijnen van ramen en deuren. Op de tweede plaats komen problemen met het schilderwerk. Kapot of beschadigd glas staat op de derde plek.