Veilig lassen in 5 stappen

Lasrook bestaat uit fijne stofdeeltjes, gassen en dampen en komt vrij bij lassen en snijden van metaal. Het inademen van lasrook is slecht voor je gezondheid, maar met de juiste maatregelen kun je dit risico beperken. 5x beter geeft vijf stappen om veilig te kunnen lassen.

Veilig lassen in 5 stappen
Foto: FNV

De werkgever is verplicht om het vrijkomen van lasrook zoveel mogelijk te voorkomen. De lasser moet de aangeboden beschermingsmiddelen zo goed mogelijk gebruiken. Beoordeel en beperk de blootstelling aan lasrook met de Verbetercheck Lasrook en de bijbehorende hulpmiddelen. Met de Check van 5 Lasrook weet je per ruimte binnen vijftien minuten of je veilig en gezond last en wat je eventueel kunt verbeteren om aan de veiligheidsrichtlijnen te voldoen.

Gezondheidseffecten

De directe effecten van lasrook kunnen oogirritaties, keel- en luchtwegklachten zijn. Op de lange termijn moet je denken aan longaandoeningen, zoals chronische bronchitis. De meest schrikwekkende scenario’s spreken van een (zeer) verhoogde kans op kanker bij het lassen van rvs. Met name bij lasprocessen waarbij veel lasrook gevormd wordt, zoals lassen met MAG gevulde draad en beklede elektrode.

Check van 5

  • Werk veilig en gezond in 5 heldere stappen
  • Ontvang informatie om goed voorbereid aan de Verbetercheck te beginnen
  • Verbeter, indien nodig, onveilige werkwijzen in het bedrijf
  • Voldoe aan de veiligheidsrichtlijnen

Lees hier de uitgebreide omschrijving van de check van 5.

Webinar

Op 18 mei van 13.00 tot 15.00 uur is er een webinar over dit onderwerp met uitleg over het invullen van de Verbetercheck en de optie om vragen te stellen. Aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *