VDW: Coronacrisis blokkeert orders machinebouwers

De orders die de Duitse werktuigmachine-industrie in het tweede kwartaal van 2020 ontving, waren 46 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland zijn daarbij met 36 procent gedaald. In het buitenland werden 51 procent minder orders ontvangen.

VDW: coronacrisis blokkeert orders machinebouwers

Dat meldt de branchevereniging VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken). In de eerste helft van 2020 daalde het aantal orders met 35 procent. De binnenlandse orders lagen 28 procent lager dan vorig jaar. Het aantal orders uit het buitenland daalde met 39 procent.

‘De cijfers van het tweede kwartaal laten duidelijk de impact van de corona lockdown zien’, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW. ‘Veel klantsectoren, met name de luchtvaart- en automobielindustrie, hebben te maken met een sterke omzetdaling. Kortetermijnwerk, tijdelijke productiestops en liquiditeitstekorten zijn de gevolgen. De wereldwijde investeringsactiviteit kwam tijdens de harde lockdown-fase bijna tot stilstand. Het is echter bemoedigend te constateren dat de daling van het niveau van de ontvangen orders nu lijkt te zijn uitgehold. In juni was er een duidelijke stijging ten opzichte van de twee voorgaande maanden.’

Positieve signalen

De twee belangrijkste indicatoren – de PMI (Purchase Managers Index) en de Ifo business climate index – geven ook meer positieve signalen. In juli kwam de wereldwijde PMI voor het eerst sinds het begin van de crisis dicht in de buurt van het 50-punt, wat staat voor groei. De stijging kwam als een verrassing en had een brede basis: China, de VS en de eurozone, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië. Volgens Ifo heeft de kapitaalgoederenindustrie in Duitsland haar verwachtingen gewekt. De detailhandelsomzet herstelt zich, waarbij de industriële productie en de export in juni weer toenemen. Dit zou het gehoopte herstel in de tweede helft van het jaar kunnen inluiden, aldus Schäfer.

De ervaring leert echter dat het langer zal duren voordat dit doorwerkt in de werktuigmachine-industrie, die een laatcyclische kapitaalgoederensector is. De verwachtingen van de industrie voor de komende zes maanden blijven dan ook gematigd. De laatste verkoopcijfers ondersteunen deze zienswijze. De omzet in de eerste helft van het jaar is met 26 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

Tweede golf

Bedrijven die gedreven worden door digitalisering en 5G-expansie en die werken voor de sectoren medische technologie en elektronica, en voor delen van de machinebouwsector, staan er iets sterker voor. ‘Op alle gebieden zijn er echter nog steeds grote risico’s verbonden aan een tweede besmettingsgolf. Dit maakt het erg moeilijk om met enige nauwkeurigheid aan te geven wanneer de internationale investeringsactiviteit zich zal stabiliseren’, zegt Schäfer. De bedrijven doen alles wat ze kunnen om door de crisis heen te komen, gaan door met de ontwikkeling en proberen hun kernpersoneel vast te houden. Het aantal werknemers in mei van dit jaar was 3,7 procent lager dan het jaar ervoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.