UpDown zwenkbuigen tot 6 mm

De Duitse fabrikant van zwenkbuigmachines RAS heeft een nieuw model, de MEGAbend, ontwikkeld voor het zetten van plaatuitslagen tot 6 mm plaatdikte. Deze MEGAbend is een zwenkbuigmachine die platen volgens het ‘UpDown’ concept buigt. Bij dit concept kan de machine zowel positief als negatief zetten, zonder de plaat te hoeven keren. Alle buigingen worden per zijde automatisch doorgevoerd, waarna de operator de plaat naar de volgende zijde roteert, zodat de operator de plaat in één keer vierzijdig kan afwerken.

Terwijl de meeste zwenkbuigmachines buigen tot 3 of 4 mm, biedt RAS met de MEGAbend een oplossing voor het vierzijdig zetten van grote plaatafmetingen met plaatdiktes tot 6 mm. Daarmee vormt de MEGAbend een perfect alternatief voor bedrijven die zowel grote panelen als doosvormige werkstukken op een kantpers verwerken, omdat het werkstuk niet door twee man of een plaatophoudinrichting ondersteund hoeft te worden. De plaatuitslag blijft tijdens de zetting op de aanslagtafel liggen en kan zo door één man worden bewerkt.

Bediener

De MEGAbend is aan de achterzijde voorzien van een lange oplegtafel, bedoeld om lange werkstukken te kunnen verwerken. Aanslagvingers in de tafel aan de achterzijde zorgen daarbij voor de positionering van plaat. Bovendien is de achteraanslag van de machine uitgerust met vacuüm-cups, die de plaat tijdens het buigproces vasthouden en het gebogen deel weer terug naar de bedienerzijde leiden. ‘De bediener hoeft dus alleen de plaat in te leggen en het voetpedaal te bedienen, de machine doet dan de rest. Dat vermindert ook het risico op krasvorming en is minder arbeidsintensief voor de bediener’, legt Hendrik Wijngaard van Metall uit die de verkoop en service van de RAS zwenkbuigmachines in Nederland verzorgt.

Bendex software

RAS past op haar machines besturing met 3D buigsoftware Bendex toe. Met deze software kan zowel aan de machine als op de werkvoorbereiding het gehele proces op een gebruiksvriendelijke manier worden geïmporteerd. De Bendex software leest zowel DXF, STEP als DWG in en geeft deze in 3D weer op de grote beeldschermen die aan beide zijden van de machine, de bediener door het proces helpen. De software bepaalt daarbij de buigvolgorde, geeft een simulatie van het buigproces en geeft een beoordeling over de maakbaarheid. Wijngaard: ‘Daardoor is de foutkans nagenoeg uitgesloten, weet de bediener precies welke gereedschappen op welke positie moeten worden ingezet en hoe hij het werkstuk door het proces moet begeleiden.’ De Bendex buigsoftware is daarbij leidend voor het vaststellen van de juiste plaatuitslag. Bendex berekent het ‘verlies’ van iedere buighoek door in de definitieve maat van de plaatuitslag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *