Trumpf op BlechExpo met low end vlakbed lasersnijmachine

Trumpf toonde afgelopen december op de BlechExpo dé oplossing voor de plaatbewerker die nu de eerste stappen in de laserwereld wil zetten. Voor het eerst werd de nieuwe compacte vlakbed lasersnijmachine TruLaser 1030 aan een groot publiek getoond. Daarnaast demonstreerde de Duitse producent een combimachine voor lasersnijden en ponsen.

Volgens Stephan Bundschu, leider van het ontwikkelteam, kent deze machine nergens ter wereld zijn evenknie, alhoewel we dat laatste met een korreltje zout nemen. Want het concept van een machine die in een standaard container verpakt en verscheept kan worden, klinkt toch wel een beetje bekend in de oren.

Trumpf is erin geslaagd om de afmetingen van de TruLaser 1030 klein te houden: 25 m2 meter vloeroppervlak is genoeg. De machine kan eenvoudig aan enkele haken getakeld worden en zo op zijn plaats worden gezet. Door het lage gewicht is een betonbodem van 100 mm voldoende. De machine is voorzien van een 2 kW laserbron, voldoende om tot 15 mm dik staal te snijden. Trumpf heeft daarnaast veel aandacht besteed aan de eenvoudige bediening, om de machine ook voor nieuwkomers in het lasersnijden toegankelijk te maken. De gebruiker kan bij het opstarten kiezen tussen een beginners- of profiniveau, afhankelijk van de keuze stelt de machine zich meer of minder zelf in.

Eén laserbron voor snijden en lassen

In het high end-segment toonde Trumpf op de BlechExpo de TruMatic 3000 in een versie voor de schijflaser. Dit is een combimachine voor lasersnijden en ponsen. Dat biedt de mogelijkheid om doorzettingen te maken, een bewerking die de ponsmachines nog steeds een sterke positie geeft. De 3 kW schijflaser van Trumpf voorziet niet alleen deze combimachine van licht, ook een daarnaast opgestelde lasrobot, de TruLaser Robot 5020. Trumpf wil hiermee vooral de bezettingsgraad van de laser verhogen.

Met de nieuwe schijflaser met een vermogen van 3kW kun je zowel de ponslasercombi als de lascel gelijktijdig laten werken. Dat ziet er in de praktijk overigens net iets anders uit dan het woord gelijktijdig suggereert. De intelligente besturing van het totale systeem schakelt binnen enkele milliseconden van de ene naar de andere toepassing en haalt het licht precies daarheen waar het nodig is.