Toeleveranciers moeten naar hoger niveau

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

De nieuwe voorzitter van de Nederlandse Vereniging Algemene Toeleveranciers, Nevat, is Rindert Wolters (49). Hij is unaniem gekozen tijdens de ledenvergadering eind november. In een exclusief interview met Vraag en Aanbod geeft de CEO van Brabant Alucast International aan hoe hij de toekomst ziet van Nevat en haar leden.

Hij neemt in elk geval geen blad voor de mond, zegt in heldere taal hoe hij er over denkt en hij wil in elk geval Nevat op een hoger niveau brengen. ‘In elk geval wil ik Nevat beter op de kaart zetten. Niet alleen binnen de maakindustrie, maar vooral in het Haagse. Want daar moeten we ons toch echt meer laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat een land niet zonder bedrijven kan die producten maken, absoluut niet. Wie ooit bedacht heeft dat Nederland een kennisland zou moeten gaan worden zonder enige vorm van productie heeft hiermee de grootste gedachtenkronkel die er bestaat, neergezet. Dit zou echt funest zijn voor het voortbestaan van een economisch florissant land. Ik noem dat ook wel eens een horrorgedachte’, stelt Wolters vast.

 

Unaniem

‘We zijn al jaren lid van Nevat, sectie automotive. En ik laat nog wel eens wat van me horen tijdens bijeenkomsten die worden georganiseerd voor de leden. Maar ook daarbuiten. En ik denk dat dit, vooral de hier en daar afwijkende en kritische kanttekeningen, door diverse personen is opgevallen. In elk geval werd ik enige tijd geleden benaderd door Nevat-directeur Theo Koster. Na diverse gesprekken, vooral over de invulling van de rol als voorzitter, heb ik besloten mij kandidaat te stellen.’ Een unanieme besluitvorming in de ledenvergadering van 23 november was het gevolg.

 

Op de kaart

‘En ik moet zeggen dat ik er wel zin in heb. In elk geval wil ik Nevat beter op de kaart zetten. Vooral in het Haagse. Want daar moeten we ons toch meer laten zien. Ik ben ervan overtuigd dat een land niet zonder bedrijven kan die producten maken, absoluut niet. Wie ooit bedacht heeft dat Nederland een kennisland zou moeten gaan worden zonder enige vorm van productie heeft hiermee de grootste gedachtenkronkel die er bestaat, neergezet. Dit zou echt funest zijn voor het voortbestaan van een economisch florissant land. Ik noem dat ook wel eens een horrorgedachte’, stelt Wolters vast.

 

Internationalisering

Terug naar Nevat. ‘Nevat is goed bezig, kijk naar de benchmarking. Dat werkt gewoon. Waar sta je als ondernemer, wat is de strategie en wat is het ontwikkelpotentieel binnen het bedrijf. Hier wordt veel mee gewerkt en doorontwikkeld. Het zal ook nog een vervolg krijgen, het programma loopt door tot eind 2011. Het is een ambitieus programma, dat staat buiten kijf. Wat nog wel beter moet worden benut, is de internationalisering. De visie is in orde, maar er moet meer mee worden gedaan. De vertaalslag naar waar de belangen van de leden nu liggen. Willen ze wel over de grenzen heen kijken, welke mogelijkheden hebben ze dan te bieden en hoe gaan we dit sturen? Gemiddeld maken de Nevat-leden rond de tien tot twintig miljoen omzet per jaar en de bedrijfsgrootte ligt op gemiddeld zestig tot zeventig leden. Voor de industriële Nevat-leden ligt dit hoger, op zo’n 125 fte’s. De totale club maakt dus zo’n 2,5 miljard euro aan omzet en biedt werk aan 27.500 mensen. En dan beteken je wel wat in dit land. In elk geval ben je een organisatie waar rekening mee moet worden gehouden.’

 

Het gehele interview staat deze week (51) in de krant Vraag en Aanbod