Subsidie voor Slimme Demofabriek met proeftuin Industrieel 3D-printen

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

GeTech uit Westerbork is een Slimme Demofabriek, een van de bedrijven die gebruik heeft gemaakt van de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken. Met de subsidie is onder andere een proeftuin Industrieel 3D-printen voor bedrijven uit Noord-Nederland opgezet.

Subsidie voor Slimme Demofabriek met proeftuin Industrieel 3D-printen
Foto: Provincie Drenthe

GeTech is gespecialiseerd in controlemallen en meetopstellingen die voornamelijk voor de automobiel- en luchtvaartindustrie gemaakt worden. Om concurrerend te blijven, hebben ze geïnvesteerd in slimme machines. Eén van de investeringen: een robotbeladingssysteem met een computer gestuurde freesmachine. Hiermee is tachtig procent van de  productie te automatiseren. Ter ondersteuning hiervoor kreeg directeur van Binder 3D, Jan Geerts, van de provincie Drenthe en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een Europees subsidiebedrag van ruim negen ton.

Gedeputeerde Henk Brink: ‘Het scholen van de werknemer is de toekomst. Door hands on trainingen en gerichte user case studies voor en met technisch personeel zal het mkb beter voorbereid zijn op de nabije toekomst. Met deze proeftuin is een lerend netwerk met toegevoegde waarde van bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen, leveranciers en experts gecreëerd. Ze worden geholpen om stappen te zetten in het wijzigen van de eigen bedrijfsprocessen. Dit eerste resultaat zal invloed gaan hebben op de Drentse economie en mogelijk ook op (Noord) Nederland.’

Jan Geerts, DGA van GeTech, vertelt over de proeftuin Industrieel 3D-printen voor bedrijven uit Noord Nederland: ‘Momenteel maakt achttien procent van de bedrijven gebruik van 3D-printen, maar voor de komende vijf jaar verwachten we een toename tot een derde van alle productiebedrijven. Daarom moeten bedrijven nu nadenken over hoe 3D-printtechnologie winstgevend in het eigen businessmodel kan worden geïntegreerd en hoe hiermee het productportfolio strategisch kan worden uitgebreid. Ik roep bedrijven op om naar ons toe te komen om deze allernieuwste productietechnologie te bekijken en de mogelijkheden te ervaren.’

Bedrijven die gebruik hebben gemaakt van de subsidieregeling Slimme Demonstratiefabrieken worden Slimme Demofabrieken genoemd. Deze fabrieken zorgen voor behoud en mogelijke uitbreiding van werkgelegenheid in de maakindustrie in Drenthe en (Noord) Nederland. Ze kunnen nieuwe toepassingen, digitalisering, slimme en schone oplossingen versneld in zetten.

GeTech in Westerbork is zo’n Slimme Demofabriek. Het bedrijf heeft een nieuw pand ingericht en er wordt geïnvesteerd in uitbreiding van productiecapaciteit, in nieuwe productietechnieken, het verder automatiseren van het productieproces en onder andere in robotisering. De doelgroepen zijn regionale (mkb-)ondernemers en onderwijsinstellingen, van praktijkonderwijs tot hbo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *