Stoere vrouw in de techniek: Patricia Sieburg

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Het totale aandeel van vrouwen op de technische arbeidsmarkt is slechts veertien procent. MYBusinessmedia laat zes vrouwen uit de techniek aan het woord om andere vrouwen enthousiast te maken voor een baan in de techniek. In deel twee het woord aan Patricia Sieburg.

Stoere vrouw in de techniek: Patricia Sieburg
Foto: Rolf Elling

Patricia Sieburg (39) werkt inmiddels 12½ jaar bij Enerpac in Hengelo. Het is haar eerste baan in de metaal. ‘Hiervoor heb ik gewerkt als verkoopster in de retail. Hieronder kledingwinkels, schoenenzaken, herenmode en zelfs in een taxfree shop van de kazerne.’

Handwerk

‘Maar op een bepaald moment dacht ik, dit wil ik niet meer. Het plezier in mijn werk daalde in rap tempo en ik wilde echt heel graag wat anders gaan doen. Ik besloot om naar een Arbeidsbureau te gaan om mij daar te oriënteren. Kijkend bij de bouw werd ik aangesproken door een medewerker die vroeg of ik iets voor mijn vriend zocht. Nee, maakte ik hem duidelijk, ikzelf wil wat anders gaan doen. Hij wees me toen op een vacature van een bedrijf waar ze mensen zochten om op te leiden tot lasser. En iets doen met je handen, iets maken, tja dat leek me echt fantastisch. Het betekende wel dat ik van Elsloo (Limburg) naar Hengelo (Overijssel) moest om een lastest te doen. Dit was om te kijken of ik er een beetje gevoel voor had. En dat bleek gelukkig zo te zijn. Vervolgens volgde ik een verkorte opleiding tot lasser bij Lastechniek Oost. Hierna mocht ik stage gaan lopen bij Hydrospex in Hengelo, wat nu Enerpac is.’

Bij Enerpac heeft ze zich nu opgewerkt tot medewerkster allround welding support. Naast allerlei andere werkzaamheden waarmee ze zich bezighoudt, vind ze tig-lassen toch het allermooist om te doen.  ‘Hiervoor heb ik recent nog een opleiding gevolgd; TIG-3, waarvoor ik cum laude ben geslaagd.‘

Bijzonder

Terugkijkend is ze blij deze overstap op haar 26ste te hebben gemaakt. ‘In het begin vonden de mensen in mijn omgeving het best bijzonder als ik vertelde wat voor werk ik ging doen, het is toch nog steeds stereotiep. Maar de totaal andere wereld bevalt mij in ieder geval uitstekend. En met veel mannen werken, vind ik geen enkel probleem. Ze zeggen weleens dat vrouwen veel roddelen, nou, mannen kunnen er ook wat van.’

‘Een mannenwereld is het nog steeds wel. Maar daar heb ik mijn weg wel in gevonden. Het is gewoon erg fijn om hier te werken.’

Eigen keuzes maken

Bij Enerpac is ze een echte alleskunner. ‘Naast het lassen hou ik de planning bij voor de lashal en zorg ik voor de voorraden van de gebruiksartikelen bijvoorbeeld het lasdraad. Ook regel ik de documentatie die er bij de gelaste producten hoort.’ Sieburg is erg tevreden met haar werk.

Ze wil nog wel kwijt dat ouders en omgeving een behoorlijke stem en invloed kunnen hebben op de te volgen opleiding van de kinderen. ‘In mijn geval was dat in ieder geval zo. Op de middelbare school moest ik op een bepaald moment een richting kiezen. Ik vond de techniek wel interessant. Toen werd me gezegd dat techniek niets voor meisjes is, heb ik de opleiding uiterlijke verzorging gekozen. Tja, uiteindelijk ben ik dan toch in de techniek terecht gekomen. Met andere woorden, maak keuzes die jou het meest aanspreken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *