Stijging aluminium prijzen zet door

Aluminium prijzen hebben het afgelopen jaar een stijgende trend laten zien. Vanuit het laagste punt op 23 november 2015 waar de koers op 1424 dollar per ton stond, is de prijs gestegen naar 1670 dollar per ton op 4 oktober 2016.

Volgens Arian Bloks, accountmanager aluminium bij Hego Stainless Steel & Aluminium, is het aannemelijk dat deze stijgende trend op de lange termijn blijft doorzetten.

Toenemende vraag naar aluminium

De vraag naar het lichtgewicht metaal nam het afgelopen jaar toe. Volgens Bloks is dit te verklaren aan enerzijds de gunstige economische omstandigheden en anderzijds aan het groeiende toepassingsgebied van aluminium. ‘Aluminium kent steeds meer toepassingsgebieden en kan goed als goed substituut voor roestvaststaal dienen. Dat zie je goed terug in de vliegtuigindustrie: onderdelen die eerst van rvs werden gemaakt, worden nu vervangen door aluminium onderdelen. Met het oog op duurzaamheid stijgt de vraag naar lichtere toepassingen, dit is vooral goed voelbaar in de auto-industrie. Momenteel wordt per geproduceerde auto in Europa gemiddeld 150 kg aluminium toegepast, in 2025 wordt verwacht dat dit aandeel met 30 procent zal toenemen’, legt Bloks uit.


De toenemende vraag in combinatie met een afname van 25 procent van de aluminium voorraden in LME -opslaghuizen sinds begin dit jaar en een stijgende olieprijs, zorgen ervoor dat de aluminium prijzen aantrekken. Ondanks de toenemende vraag en stijgende trend, heeft de markt nog steeds te maken met overaanbod van aluminium uit China. Afspraken tijdens de G20 bijeenkomst in Hangzhou begin september lijken erop te duiden dat de overcapaciteit in China daadwerkelijk zal wordt aangepak.

Hego Stainless Steel & Aluminium

Klik hier voor actuele aluminium prijzen op de London Metal Exchange – LME