Sneller innoveren met drones via nieuwe testfaciliteit QRDF

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Met de oprichting van de Quick Response Drone Facility (QRDF) wil Defensie sneller en gerichter nieuwe technologieën voor drones ontwikkelen, testen en toepassen. De faciliteit, die deze week is gelanceerd door minister Ruben Brekelmans, brengt de expertise van kennisinstellingen, industrie en krijgsmacht bij elkaar om elke paar weken nieuwe innovaties klaar te hebben voor de praktijk. Daarmee ontstaat ook voor hightech bedrijven in de maakindustrie een directe koppeling tussen ontwerp, productie en toepassing.

Enkele opgestelde drones uit de NLR-vloot bij de lancering van de QRDF. (Foto: NLR)

De QRDF is ondergebracht in het dronecentrum van het Royal Netherlands Aerospace Centre (NLR), en werkt nauw samen met TNO, scheepsbouwinstituut Marin en MIND (Military Innovation by Doing). De faciliteit richt zich op het versnellen van innovatie, met korte ontwikkelcycli en een nadruk op praktische inzetbaarheid.

Volgens minister Brekelmans is dat van groot belang. ‘De oorlog in Oekraïne laat onverbiddelijk zien hoe technologie het verschil maakt op het gevechtsveld. Voor Oekraïners betekenen drones vaak het verschil tussen leven en dood.’

Samenwerking in de ‘Gouden Driehoek’

Met de QRDF zet Defensie sterk in op samenwerking binnen de zogenoemde ‘Gouden Driehoek’: overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Brekelmans: ‘Onze krijgsmacht weet wat er nodig is in het veld. Onze kennisinstellingen en ondernemers beschikken over de expertise om daar innovatieve oplossingen voor te ontwikkelen. Binnen de QRDF komt die samenwerking samen.’

Die benadering biedt ook kansen voor technologische toeleveranciers en systeemontwikkelaars uit de Nederlandse maakindustrie, bijvoorbeeld op het gebied van sensortechniek, precisieproductie en elektronische componenten. De QRDF sluit bovendien aan op het bredere Actieplan Productiezekerheid Onbemenste Systemen (APOS), dat de binnenlandse productie van drones en bijbehorende systemen moet versterken.

Focus op bescherming tegen tegenmaatregelen

Tijdens de lancering gaf de minister een concrete opdracht mee aan de betrokken partijen: ontwikkel een effectief en betaalbaar detectiesysteem dat drones beschermt tegen zogenoemde ‘interceptor drones’. ‘Als wij drones inzetten, moeten we ze ook kunnen beschermen: tegen verstoring, onderschepping en technologische tegenmaatregelen’, aldus Brekelmans.

Door vanaf het begin te werken met multidisciplinaire teams – van ontwikkelaars en ingenieurs tot operationele gebruikers – moet de QRDF zorgen voor snellere vertaalslagen van idee naar inzetbaar systeem. Daarmee ontstaat een werkmodel dat ook voor civiele toepassingen en industriële innovatie interessant kan zijn: gericht op korte doorlooptijden, schaalbare oplossingen en nauwe samenwerking tussen ontwerp, test en productie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *