‘Rusland plundert staal uit Oekraïne’

Rusland heeft voor meer dan 600 miljoen dollar aan staal uit fabrieken en havens in Oekraïne geplunderd.  Dat zegt Yuriy Ryzhenkov, CEO van Metinvest, het grootste staalbedrijf van Oekraïne, tegen het Engelse nieuwskanaal BBC. Rusland geeft geen commentaar op de beschuldigingen.

Volgens de directeur van Oekraïens grootste staalbedrijf, dat tevens de eigenaar is van de Azovstal-fabriek in Marioepol waar drie maanden gevochten werd, was het staal deels bestemd voor klanten in de Europese Unie. Hij geeft aan dat de Russen het staal naar eigen land overbrengen en vervolgens doorverkopen op de binnenlandse markt of aan landen in Afrika of Azië.

Staal voor Europese markt

‘Wat ze doen is in feite plunderen. Ze stelen niet alleen onze producten, maar ook sommige van die producten die al eigendom zijn van de Europese klanten. Dus eigenlijk stelen ze niet alleen van ons, maar ook van de Europeanen’, wordt  Ryzhenkov geciteerd door BBC.

Volgens Ryzhenkov documenteert zijn bedrijf zoveel mogelijk van de plunderingen en bereidt het juridische stappen voor. ‘Op een bepaald moment zullen de Russen niet alleen voor de internationale rechtbanken komen te staan, maar ook voor de strafrechtbanken. En we zullen achter ze aan gaan met alles wat we hebben.’

Bijdrage aan strijd tegen Russen

Zoal veel Oekraïense bedrijven is Metinvest een deels militair, deels humanitair bedrijf geworden. ‘Ons bedrijf maakt kogelvrije vesten, we leveren staal voor ondergrondse bunkers en voor legervoertuigen. Daarom zijn onze staalwerkers even belangrijk voor de Oekraïense overwinning als de strijders aan het front.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Reacties (1)

  1. Vermoeden is bevestigd, Russische politikelingen zijn niet te vertrouwen en dit werkt door naar het militaire en helaas voor een (groot) deel naar de bevolking.
    Dit is een oorlog van ca 5 jaar.