Producent van draaibanken en freesbanken Style High Tech opent vestigingen in Bosnië en Duitsland

STYLE High Tech start deze maand twee nieuwe internationale vestigingen op, in Bosnië ( Bosanska Krupa) en Duitsland (Delmenhorst). Daarnaast start de Bunschoter producent van freesbanken en draaibanken ook in België met eigen verkoop- en service-mensen, die wel vanuit Bunschoten worden aangestuurd.

Style High Tech, opgericht in 1992 is werkelijk groot geworden met de productie van CNC en Teach-in draaibanken (sinds 1999) en freesbanken (2002). ‘In een paar jaar tijd’, zegt directeur Wouter van Halteren, ‘werden we marktleider in Nederland in draaibanken en freesbanken, met name voor de productie van enkelstuk en kleine series. Onze machines scoren vooral vanwege de eenvoudig te programmeren eigen Style Besturing en de directe klantenservice vanuit onze fabriek in Bunschoten.’

Export

Toen het bedrijf de Nederlandse markt onder de knie had, werd het voor Style tijd om zich op het buitenland te richten. We schrijven het jaar 2003 toen Van Halteren langzaamaan een Europees dekkend netwerk van distributeurs oprichtte. ‘Ook in deze landen werd het eigen besturingssysteem gewaardeerd.
De klantenservice bleef vanwege het distributiesysteem achter op de Nederlandse situatie. Tijd, vond Van Halteren, om eigen verkoopkantoren op te richten. Het duurde tot mei 2009 toen de eerste internationale vestiging Style High Tech CZ, s.r.o. in Stanovice, Dvur Kralové, Tsjechië werd opgericht.

Deze vestiging draait inmiddels goed en dat was voor Van Halteren de reden om dit concept vanaf 1 januari 2010 verder uit te rollen voor Bosnië en Duitsland. De vestiging in Bosnië is tot stand gekomen met een speciale subsidie voor opkomende markten, de zogeheten PSI. Alle drie de vestigingen worden geleid en bemenst door lokaal personeel en de directie en marketing geschiedt vanuit Bunschoten.

Ook België wordt sinds 1 januari bewerkt met lokale Belgische verkopers en service die overigens wel in dienst zijn van de Nederlandse vestiging.

‘Het feit dat we in Bosnië een eigen vestiging opstarten, resulteerde eind vorig al tot een aantal orders. Zo hebben we in Bosnië een opdracht voor de levering van zeven machines; daarnaast ontvingen we in dezelfde periode in Tsjechië een opdracht voor de levering van vijf machines aan één klant. Opmerkelijk is volgens Van Halteren dat van deze twaalf machines er acht behoren tot de categorie grote draaibanken, met een afstand tussen de centers vanaf 4 meter.’ Normaal produceert Style in een jaar maximaal twaalf van dergelijke grote machines. Met deze orders zijn we het nieuwe jaar 2010 goed ingegaan.

Eenvoud

Op basis van de huidige orderportefeuille verwacht Van Halteren dit jaar goed te scoren. ‘Daar komt bij dat we in het voorjaar ook nog eens deelnemen aan twee belangrijke beurzen. Internationaal gezien is dat de Metav (van 23-27 februari) in Düsseldorf en landelijk is dat de topbeurs Techni-Show ESEF in Utrecht (9-12 maart).
Op beide beurzen is het thema ‘eenvoud’. Van Halteren: ‘Met dit thema gaan we weer meer de nadruk leggen op de eenvoud van onze CNC-besturingen en het gemak van het programmeren aan deze besturing. Daardoor kan er relatief snel een nieuw product worden geprogrammeerd. En dat is van belang als je enkelstuks of kleine series produceert’, besluit Van Halteren.