Positieve vooruitzichten voor VDL Nedcar

VDL Nedcar heeft een belangrijke eerste stap gezet om de toekomst op de langere termijn zeker te stellen. De autofabrikant uit Born, onderdeel van VDL Groep, gaat auto’s produceren voor Canoo. Deze start-up uit de Verenigde Staten heeft de intentie om in ieder geval tot 2028 auto’s te laten produceren bij VDL Nedcar.

Positieve vooruitzichten voor VDL Nedcar
VDL Nedcar gaat vanaf het vierde kwartaal van 2022 het model Lifestyle Vehicle van de Amerikaanse
startup Canoo produceren. Het elektrische voertuig legt op één batterijlading ruim 400 kilometer af. (Foto: VDL Nedcar)

Canoo, gevestigd in Californië, gaat ‘de meest ruimtebesparende elektrische voertuigen op de markt brengen: pickups, minibussen en bestelwagens met een grote laadcapaciteit op een kleine voetafdruk’. Het model, genaamd Lifestyle Vehicle, dat VDL Nedcar voor Canoo gaat produceren, is het eerste voertuig dat de startup in productie gaat brengen. Canoo kondigde ook aan dat het in Amerika een eigen, nieuwe autofabriek gaat bouwen.

Geen invloed op huidige productie

In eerste instantie gaat VDL Nedcar in het vierde kwartaal van 2022 1.000 voertuigen bouwen voor Canoo en in 2023 zal het volume 15.000 voertuigen bedragen. Doordat een vergunning voor nieuwbouw op het terrein van VDL Nedcar vooralsnog ontbreekt, wordt mogelijk tijdelijke huisvesting op het fabrieksterrein in Born gerealiseerd. De nieuwe productie-activiteiten voor Canoo zullen geen invloed hebben op de huidige productie van VDL Nedcar. De productie van de MINI-modellen en de BMW X1 voor BMW Group eindigt eind 2023.

VDL Nedcar streeft naar het tegelijkertijd bedienen van meerdere opdrachtgevers. Op dit moment vinden er gesprekken met geïnteresseerde partijen plaats over de productie van auto’s in Born. Het produceren van auto’s voor zowel start-ups als voor gevestigde merken is de ambitie, evenals de plaatselijke assemblage van batterijpakketten en het verbreden van de activiteiten in de waardeketen, zoals prototyping, homologatie en sales & aftersales, al dan niet in samenwerking met partners.

Brede mobiliteitspropositie

Het bouwen van volledig elektrische voertuigen sluit naadloos aan bij de brede mobiliteitspropositie van VDL Groep. Zo is VDL bijvoorbeeld Europees koploper op het gebied van de elektrificatie van zwaarder vervoer, bussen, e-trucks en automatisch geleide voertuigen (AGV’s). Tevens richt VDL wereldwijd autofabrieken in met geautomatiseerde productielijnen en leveren diverse toeleveringsbedrijven van VDL toe aan de automotive-industrie.

‘Dit strategische partnerschap stelt ons in staat voertuigen op de markt te brengen terwijl we onze eigen autofabriek in Oklahoma bouwen. Deze samenwerking positioneert ons ook sterk voor onze geografische expansie in Europa en bouwt een sterke relatie op met VDL Nedcar en VDL Groep. Onze investeringen zullen ons helpen snel op te schalen en onze missie te vervullen: betaalbare, speciaal gebouwde elektrische voertuigen voor iedereen mogelijk maken’, aldus een woordvoerder van Canoo.

Eerste stap naar nieuwe toekomst

‘De samenwerking met Canoo is geweldig nieuws voor onze medewerkers in Born’, stelt directeur John van Soerland van VDL Nedcar. ‘Met het door Canoo ontwikkelde eigen voertuig inclusief platform kunnen we samen versneld de toekomst van mobiliteit vormgeven. Deze samenwerking biedt perspectief, is de eerste stap naar een nieuwe toekomst voor VDL Nedcar. Een toekomst waarbij we voor meerdere merken tegelijkertijd verschillende auto’s bouwen.’

Specificaties van Canoo’s Lifestyle Vehicle:

– Laadduur batterij tot 80%: 28 minuten
– Bereik op één batterijlading: ruim 400 kilometer
– Capaciteit: 5-7 zitplaatsen
– Topsnelheid: 200 km/uur
– Gewicht: 2020 kilogram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *