Lees hier alles over Lassen

Ruim driekwart verspaners komt moeilijker aan vakmensen

’Ongeveer 80 procent van de verspanende bedrijven in Nederland vindt dat het moeilijker is geworden geschikte medewerkers aan te trekken. Zo’n 60 procent verwacht dat dit in 2017 nog lastiger zal worden. Desondanks blijft de sector weinig investeren in scholing van de huidige medewerkers. Dit zijn enkele conclusies uit de Benchmark Verspanen 2017. Deze toont verder aan dat de koplopers opnieuw dubbel zo hard groeiden. En zij weten hun winstmarge op peil te houden, waar deze voor de sector als geheel is afgenomen.

Meer...
In

Hogere productiviteit met offline programmeren lasrobot

Lasrobotisering neemt in de maakindustrie een steeds belangrijkere rol in. De te lassen series worden steeds kleiner. Door het traditioneel programmeren van de lasrobot komt de beschikbaarheid van deze robot sterk onder druk te staan. Stilstand van lasrobots moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Dat kan middels offline programmeren.

Meer...
In

Wat is stiftlassen?

Stiftlassen is een bijzondere vorm van booglassen en wordt gebruikt voor de permanente verbinding van stiften en bouten aan werkstukken. Deze methode is zeer tijdbesparend omdat de elektrische boog direct tussen het werkstuk en de bout of stift wordt ontstoken, waarbij de vlakken van de boogingang en -uitgang samengesmolten worden.

Meer...
In

Outokumpu en Fraunhofer ILT maken hogesterktestalen beter lasbaar

De noodzaak om gewicht te besparen stuurt de auto-industrie steeds meer in de richting van hoge sterktestalen. Dat stelt de staalproducenten én -verwerkers voor behoorlijke uitdagingen, onder andere op het gebied van laserlassen. Op het AKL 16 lieten zowel Outokumpu als machinebouwer SMS Group zien wat zij bereiken met laserlassen van deze staalsoorten.

Meer...
In