Orders voor werktuigmachines in Duitsland houden goed stand

In het derde kwartaal van 2022 is de orderontvangst in de Duitse werktuigmachine-industrie met 9% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitsland stegen met 3%, die uit het buitenland met 12%. In de eerste negen maanden van 2022 steeg de vraag in totaal met 26%. Binnenlandse en buitenlandse orders droegen hieraan in gelijke mate bij, met respectievelijk 25% en 26% groei.

(Foto: VDW)

‘Tegen alle verwachtingen in houden de orders in onze industrie tot nu toe goed stand. Hoewel de groei duidelijk vertraagt, zijn zowel september als het derde kwartaal positief’, aldus Dr. Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse vereniging van gereedschapsmachines). ‘Toch stegen de producentenprijzen in de gereedschapsmachine-industrie in het derde kwartaal met 8%. Gecorrigeerd voor de prijs stagneert het resultaat dus. Zoals overal het geval is, vreet de inflatie ook onze groei op’, vervolgt Schäfer. Voor het hele jaar liggen de binnenkomende orders nominaal slechts 7% onder het recordvolume van 2018. Terwijl het recordniveau in het buitenland wordt bereikt, liggen de binnenlandse orders er een vijfde onder.

Bezettingsgraad

Tegelijkertijd steeg de bezettingsgraad in oktober van dit jaar tot iets meer dan 90 procent. ‘De bevoorradingsknelpunten laten een lichte versoepeling zien, zo luidt de aanname’, zegt Schäfer. Gelukkig stijgt ook de omzet, met 10 procent in de eerste negen maanden. Verspaning, de grotere sector in de gereedschapsmachine-industrie met heterogene klanten, loopt voor op vormen met een plus van 17%. De perssector wordt vaak ingeschakeld bij grote projecten en vertoont minder grote economische schommelingen. Het is waar dat de verkopen hier na negen maanden met 6% zijn gedaald. Dit kan echter worden verklaard door de sterke basis van voorgaande jaren. De vormtechnologie groeide in 2021 met een vijfde, terwijl de verspaning slechts met 3 procent groeide.

Vertraging

Voor het vierde kwartaal verwacht de industrie een merkbare vertraging van de bestellingen. Vooral Duitsland en Europa lopen achter, terwijl Azië en Amerika, die weinig getroffen zijn door de energiecrisis, meer steun zouden moeten krijgen. ‘Toch sluiten we af met een plus in productie’, vat Schäfer de vooruitzichten samen. De sterke orderportefeuille zal ervoor zorgen dat de productie hoog blijft omdat orders slechts langzaam kunnen worden verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *