Oranjetoren eerste nieuwbouwproject met houtpelletverbrandingsinstallatie

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Patrimonium woonstichting maakt als eerste woningcorporatie in Nederland bij een nieuwbouwproject gebruik van een houtpelletverbrandingsinstallatie als energiebron voor een collectief verwarmingssysteem. Het betreft de bouw van de Oranjetoren in Veenendaal.

De houtpelletverbrandingsinstallatie die in dit gebouw is geïnstalleerd, biedt verwarming en warm tapwater aan de bewoners van de Oranjetoren (zestig appartementen) en het naastgelegen ‘t Penseel (veertien woningen). Patrimonium heeft daarnaast nog enkele nieuwbouwprojecten in ontwikkeling waarbij ook een houtpelletverbrandingsinstallatie onderdeel uitmaakt van het verwarmingssysteem.

De keuze voor een houtpelletinstallatie komt voort uit de behoefte van Patrimonium om duurzaam te ondernemen. Er is gekozen voor de warmteopwekking door gebruik te maken van houtpellets. Een systeem dat in andere landen al veelvuldig gebruikt wordt. In Nederland kennen we houtverbranding in de vorm van grote centrales. Met een goed distributienetwerk is verwarming van wooncomplexen echter ook goed mogelijk.

Beproefde techniek

Ondanks dat warmteopwekking door houtpellets in de woningbouw in Nederland nog relatief onbekend is, betreft het hier een beproefde techniek. In Zweden wordt in 80 procent van de benodigde warmte opgewekt door middel van houtverbrandingsinstallaties. In Oostenrijk 50 en in Duitsland 15 procent.

Er is dus sprake van een beproefde techniek. Er is al een bestaande markt van pelletverkoop, ook in Nederland. Patrimonium koopt houtpellets zo dicht mogelijk bij huis om ook de milieubelasting van het vervoer van de houtpellets te verminderen.