Open automatiseringssysteem voor plastic recycling

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Schneider Electric werkt samen met GR3N aan de ontwikkeling van een open automatiseringssysteem voor de geavanceerde plastic-recyclingindustrie.

Tags:

Afgelopen maart demonstreerde GR3N met succes MADE (Microwave Assisted DEpolymerization) en de mogelijkheden van de open automatiseringstechnologie van Schneider Electric, EcoStruxure Automation Expert, in Italië. De MADE-fabriek is ontworpen om de verwachte technologieën in te passen die zullen worden ingezet in de eerste fabriek op industriële schaal, die in Spanje geïnstalleerd zal worden en meer dan 40.000 ton PET-afval per jaar kan verwerken. Het recyclingproces van GR3N is modulair, wat betekent dat MADE de eerste plastic recyclingfabriek is die gebruikmaakt van Universal Automations‘ gedeelde automatiserings-runtime op basis van de IEC 61499-norm.

Ontkoppeling hard- en software

Het softwaregedefinieerde automatiseringssysteem koppelt hardware los van software, waardoor apparaten in verschillende lagen met elkaar verbonden kunnen worden, ongeacht de fabrikant. Het is de digitale ruggengraat van industriële activiteiten en biedt de basis voor weloverwogen beslissingen. Dankzij deze aanpak kan MADE een demonstratie zijn van een nieuwe generatie automatiseringssystemen, waarbij de integratie van OT en IT geavanceerde mogelijkheden biedt voor operationeel beheer en data-analyse.

Risico’s beperken

‘Dankzij software-gedefinieerde automatisering en het onafhankelijk zijn van hardware, hebben we de risico’s van onze activiteiten kunnen beperken en de grenzen van onze technologie kunnen verleggen’, zegt Fabio Silvestri, hoofd Marketing and Business Development bij GR3N. ‘We zijn in staat geweest om onze systemen snel te herconfigureren wanneer we mogelijkheden zagen om de efficiëntie te verbeteren. Tegelijkertijd konden we problemen met de toeleveringsketen vermijden dankzij de hardware-onafhankelijke aard van het systeem. Dit is wat er nodig is om geavanceerde plasticrecycling op grote schaal te realiseren.’

EcoStruxure Automation Expert is modulair en kan op verschillende manieren worden toegepast. Zo kon GR3N de juiste technologie kiezen voor de demonstratiefabriek en deze op andere locaties gebruiken. De samenwerking tussen GR3N en Schneider Electric, die begon met de ondertekening van een inetentieverklaring, moet het mogelijk maken snel en rendabel nieuwe fabrieken op te zetten. De oplossing is naar verwachting inzetbaar op industriële schaal in 2027, met de bouw van een 35-40 kta fabriek gericht op voorbehandling, depolymerisatie en repolymerisatie.

Doorgroeien naar industriële schaal

‘Elk jaar produceren mensen ongeveer 460 miljoen ton plastic. Zeventig procent daarvan belandt op stortplaatsen of wordt verkeerd beheerd’, aldus Christophe de Maistre, President of Energy & Chemicals bij Schneider Electric. ‘Om plasticvervuiling tegen te gaan, zijn er bepaalde niet-onderhandelbare zaken. We moeten de productcyclus integreren, engineering-processen standaardiseren, schaalbare software-gedefinieerde automatiseringsoplossingen toepassen, silo’s doorbreken en fungeren als toegangspoort tot geavanceerde analyses. Dit project met GR3N laat zien hoe een oplossing flexibeler, schaalbaarder en efficiënter kan. Het laat ook zien hoe een oplossing kan doorgroeien naar industriële schaal.’

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *