Objet verlegt grenzen 3D printen

Inktjettechnologie is het meest geschikt om opgeschaald te worden voor additief fabricage van kunststof producten. Deze verwachting sprak ceo van Objet Geometries David Reiss uit op Euromold.

Dit Israëlische bedrijf lanceerde in Frankfurt een nieuwe printerlijn en gaf een voorproefje van nieuwe printmaterialen die in 2011 op de markt komen

Objet kiest nadrukkelijk voor inktjetprinttechnologie. Ook in de nieuwe reeks desktopprinters, de Objet24 en 30, waarvan de goedkoopste een prijs kent van 16.900 dollar. ‘Grote bedrijven spenderen wereldwijd miljarden dollars jaarlijks aan de ontwikkeling van inktjettechnologie. Zoals je in de halfgeleiderindustrie de wet van Moore hebt, geldt in de inktjettechnologie ook de regel dat elk jaar de printsnelheid verdubbelt en de prijs halveert’, zegt David Reis.

High- en low end markten

Objet speelt het spel mee op twee markten. Aan de ene kant de high end markt. ‘We gaan hierin snellere en grotere printers leveren en zullen ook met een kleurenprinter komen’, zegt de Objet-ceo over de strategie voor dit marktsegment.

Daarnaast – en dat is relatief nieuw voor het Israëlische bedrijf – wil Objet actiever worden in de low end markt. Daar passen de nieuwe 24 en 30 printers in, met prijzen van 16.900 respectievelijk 19.900 U$. Deze printers zijn bedoeld voor een kantooromgeving. Bijvoorbeeld voor op het bureau van de industrieel ontwerper die zijn idee snel wil omzetten in een tastbaar prototype.

Nieuwe materialen

Want Objet richt zich vooral op de prototypewereld, al hoewel de materialen gaan opschuiven in de richting van functionele toepassingen, zegt Zehavit Reisin, product marketing manager. In iets meer dan de helft van de toepassingen gaat het enkel om de vorm en de passing; in 34 procent van de toepassingen spelen functionele eisen een rol. Voor deze toepassingen komen er in de loop van 2011 nieuwe materialen op de markt.

Zo komt er een transparante versie van VeroWhite, volgens Reisin vergelijkbaar met PMMA (plexiglas). Een andere nieuwe gradatie biedt een verbeterde temperatuurbestendigheid. ‘Nu ligt die bij 65 graden C, met een thermische nabehandeling stijgt deze naar 80 graden C’, legt Reisin uit.

De derde innovatie die in 2011 komt, is een ABS-achtige kunststof waarmee je 3D kunt printen op de printers van Objet. Reisin: ‘We kunnen hiermee prototypes maken met dezelfde eigenschappen als de meeste engineering plastics hebben.’

Objet Geometries

Euromold