zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Erkenning voor aluminium als duurzaam materiaal


Harderwijk, 7 februari 2020
Auteur:
Marjolein de Wit-Blok
Het aluminiumproducerende en -verwerkende bedrijf Hydro heeft bij ASI (Aluminium Stewardship Initiative) aangetoond dat duurzaamheid in de volle breedte van het bedrijf is doorgevoerd. In december 2019 ontvingen dan ook zowel de vestiging in Harderwijk en Drunen als in Raeren (België) het ASI-certificaat.

Over Hydro

Hydro is een volledig geïntegreerd aluminiumbedrijf met 35.000 werknemers in 40 landen op alle continenten, waarbij lokale expertise, een wereldwijd bereik en ongeëvenaarde mogelijkheden op het gebied van R&D worden gecombineerd. Naast de productie van primair aluminium, gerolde en geëxtrudeerde producten en recycling, extraheert Hydro bauxiet, raffineert aluminiumoxide en genereert energie om het enige 360° -bedrijf van de wereldwijde aluminiumindustrie te zijn. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Noorwegen.


Locatie Hoogezand was het eerste extrusiebedrijf ter wereld dat het ASI Standard Performance certificaat ontving waarna locatie Lichtervelde snel volgde. Kwaliteitsmanager Suzanne Veldman - van Asselt vertelt over de duurzaamheidskenmerken van het veelzijdige materiaal én de maatregelen die nog op stapel staan om nóg duurzamer met aluminium te ondernemen.

Imago

Aluminium komt maar lastig af van het slechte imago niet duurzaam te zijn. Het hoge energieverbruik bij de productie ervan en de emissies die hierbij ontstaan, zijn de belangrijkste aanjagers. Omdat aluminium inmiddels echter voor een belangrijk deel wordt gerecycled - waarbij het energieverbruik ongeveer vijf procent bedraagt van de hoeveelheid die nodig is voor de productie van nieuw aluminium - zou dát imago tot de verleden tijd moeten behoren.

Onderhoudsvrij en lichtgewicht

Kwaliteitsmanager van Hydro Harderwijk Suzanne Veldman - van Asselt: ‘Aluminium is in vele opzichten een bijzonder materiaal. In het kader van duurzaamheid is het vooral belangrijk dat het honderd procent recyclebaar is waarbij de materiaaleigenschappen volledig behouden blijven. Geen degradatie dus. Je ziet dan ook dat er steeds meer aluminium producten worden vervaardigd van gerecycled restmateriaal; ook in onze fabriek in Harderwijk waar wij door middel van extrusie stafmateriaal maken en meer dan de helft van het gebruikte aluminium afkomstig is uit ‘afvalstromen'.'

Maar er zijn meer positieve duurzaamheidsaspecten van aluminium te noemen. Door het lage gewicht bespaart het materiaal bijvoorbeeld brandstof tijdens transportbewegingen én is daarnaast onderhoudsarm. Zelfs in onbehandelde toestand roest het materiaal niet en is bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden.

ASI-certificaat

Om de duurzame eigenschappen van aluminium beter naar voren te brengen, ontwikkelde ASI een certificaat dat wordt uitgereikt aan bedrijven die kunnen aantonen dat zij aluminium duurzaam produceren, hun afnemers ondersteunen bij een duurzaam gebruik van het materiaal én de recycling ervan bevorderen. Daarbij wordt lang niet alleen gekeken naar de technische aspecten, maar komt ook de hele bedrijfsvoering tot aan de medewerkers zelf aan bod.

Om bedrijven hierop te beoordelen, neemt een speciale ASI-commissie een tweedaagse audit af. Voor Hydro gold dat de audit in Nederland bij twee vestigingen gelijktijdig plaatsvond. De locaties in Harderwijk en Drunen (waar ook bouwmaterialen worden vervaardigd) maken namelijk gebruik van hetzelfde managementsysteem en konden hiermee eenvoudig gezamenlijk een deel van de ‘bewijslast' aanleveren. Alle beschikbare papieren en digitale documenten zijn in een voorstadium doorgenomen en beoordeeld. Tijdens de tweedaagse audit werd de fabriek bezocht, met mensen gesproken en lokaal ‘sfeer geproefd'.

Suzanne Veldman - van Asselt: ‘Er zijn te veel aspecten beoordeeld om te benoemen, maar we kunnen wel de driedeling maken in aspecten die impact hebben op het milieu, sociale duurzaamheid en bedrijfsvoering. Hydro heeft deze thema's al langer ondergebracht in onze drie kernwaarden: Care, Collaboration en Courage. Deze waarden stimuleren iedereen dagelijks zich bewust te zijn van het feit dat we om elkaar en om de wereld geven.'

Over ASI

Het Aluminium Stewardship Initiative (ASI) is een wereldwijde, multi-stakeholder, non-profit normstelling en certificatie-organisatie. Het werkt aan verantwoorde productie, sourcing en rentmeesterschap van aluminium volgens een volledige waardeketenbenadering. Daartoe lanceerde ASI in december 2017 zijn Performance Standard en Chain of Custody Standard.

 

Duurzaamheid tot in detail

Voor Hydro Harderwijk is duurzaamheid altijd vanzelfsprekend geweest. Ingegeven door de Noorse moeder, die onder andere beschikt over haar eigen watervallen om duurzame energie op te wekken, zit het thema alle medewerkers ‘in de genen'. Ten aanzien van de impact op het milieu minimaliseert het bedrijf het energieverbruik (gas, water en elektriciteit) en beperkte emissies en afvalstromen door filters en oliewassers toe te passen. Suzanne Veldman - van Asselt: ‘Een groot deel van deze maatregelen is al veel langer in het verleden genomen maar de aandacht voor duurzaamheid stopt nooit. Zo zijn we nu bezig met het isoleren van leidingen en onze gasoven, doen we proeven met biomassa en hebben we een systeem ontwikkeld waarmee we ons eigen proceswater reinigen.'

Ken je klant en afnemer

Een kenmerkend punt in de controle van de bedrijfsvoering is onder andere de beoordeling van toeleveranciers. Hydro moet kunnen aantonen dat duurzaamheid ook een rol speelt bij de keuze voor een specifieke toeleverancier. Hoe produceert deze toeleverancier of waar koopt hij in, hoe gaat hij om met energiebesparing en - nog dichterbij: hoe ziet zijn visie eruit met betrekking tot transport en verpakking? Suzanne Veldman - van Asselt: ‘Het is een typisch thema waarbij de aandacht voor duurzaamheid kan werken als een olievlek. Als bedrijven aan ons willen leveren en wij ons ASI-certificaat willen behouden, dan zijn zij eenvoudig genoodzaakt om het duurzaamheidsaspect ook serieus te nemen. Een mooi neveneffect is dat je hierdoor nog intensiever gaat samenwerken en je elkaar nog beter kunt begrijpen.'

'Dit effect treedt ook op bij de ondersteuning van klanten in onder meer hun ontwerpproces. Slim ontwerpen leidt bijvoorbeeld tot een lager materiaalgebruik of een betere demonteerbaarheid in het kader van recycling na beëindiging van de levensduur. Eco-design noemen we dat. Bovendien kunnen we onze klanten ondersteunen door aan te geven waar het duurzame materiaal aluminium nog meer toepasbaar is.'

 

Toekomst

Het behalen van het ASI-certificaat is voor Hydro een bevestiging van de ingeslagen weg. Met nadruk een weg, want het is zeker geen eindpunt. Suzanne Veldman - van Asselt: ‘Aandacht voor duurzaamheid is dynamisch en gaat altijd door. Op dit moment zijn we bezig met het beoordelen van ons interne transportsysteem op duurzaamheid en wordt de standaard verlichting vervangen door LED.

Medewerkers stimuleren doen we onder meer door maandelijkse bijeenkomsten waarbij steeds één afdeling zijn successen deelt met collega's. Dat inspireert en geeft mensen nog meer ruimte en grond om met ideeën te komen. Als kwaliteitsmanager natuurlijk een fantastisch thema om je in vast te bijten en een steentje bij te dragen aan de promotie van wat ik toch wel het ‘materiaal van de toekomst' noem.'

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts