zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Vervanging belangrijkste motief om te investeren in 2020


Den Haag, 10 december 2019
Producenten verwachten in 2020 twee procent minder te investeren dan in 2019. Het gaat om investeringen in materiële vaste activa, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers, die ondernemers in de industrie in 2020 in gebruik zullen nemen.

Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de halfjaarlijkse enquête over investeringsverwachtingen onder bedrijven met tien of meer werknemers in de industrie. De investeringsverwachtingen van ondernemers in de industrie wijken vaak een paar procentpunten af van de uiteindelijke realisaties. Dit komt vaak door investeringen die later dan gepland gereed zijn of worden doorgeschoven naar een later moment. De meest recente cijfers over gerealiseerde investeringen gaan over 2018, toen producenten 10,6 miljard euro investeerden. Op dit moment verwachten ondernemers in de industrie in 2020 een vergelijkbaar bedrag te investeren.

cbsBron: CBS

Vervanging belangrijkste motief om te investeren in 2020

Uitbreiding was volgens 42 procent van de producenten in 2019 de belangrijkste reden om te investeren. De verwachting van producenten is dat het hoofdmotief om te investeren in 2020 voornamelijk vervanging is (veertig procent). Uitbreiding en vervanging zijn de belangrijkste motieven voor ondernemers in de industrie om te investeren.

Ondernemers in de voedings- en genotmiddelenindustrie verwachten in 2020 vooral te gaan investeren in uitbreiding (38 procent), terwijl dat in 2019 voornamelijk in vervanging (37 procent) was. In de papier- en grafische industrie geven producenten aan dat vervanging zowel in 2019 als in 2020 het hoofdmotief is om te investeren, met 44 procent en 42 procent respectievelijk.


cbsBron: CBS

Voedings- en genotmiddelenproducenten zijn positief

Ondernemers in de meeste grote branches in de industrie verwachten in 2020 een marginale verandering in hun investeringen ten opzichte van 2019. De grootste dalingen worden verwacht door ondernemers in de houtindustrie (-27 procent) en in de raffinaderijen en chemie (-elf procent). Toch zijn er ook grote branches waar producenten een toename in de investeringen verwachten in 2020. Zo verwachten voedings- en genotmiddelenproducenten zeventien procent meer te investeren, en ondernemers in de papier- en grafische industrie twaalf procent.

De grootste verschillen in verwachtingen voor 2019 en 2020 zijn te zien bij de elektrotechnische en machine-industrie en bij de bouwmaterialenindustrie. Producenten in deze branches verwachten aan het eind van 2019 ruim veertig procent meer te hebben geïnvesteerd dan in 2018.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts