zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

SmartConnection op Staalbouwdag


Rotterdam, 23 oktober 2019
De historische Van Nelle Fabriek in Rotterdam (Rijksmonument en sinds 2014 UNESCO-werelderfgoed) was dinsdag 8 oktober 2019 het domein van de Nationale Staalbouwdag, het jaarlijkse kennis- en netwerkevent voor de Nederlandse (staal)bouw.

Op de editie 2019, voor het eerst in de Tabaksfabriek van het Van Nelle-complex, kwamen zo'n 1.400 bezoekers af. Zoals voorgaande jaren bestond het leeuwendeel van het publiek uit leidinggevenden en medewerkers van ingenieursbureaus, staalconstructiebedrijven, staalhandelsondernemingen en bedrijven die toeleveren aan de staalbouw, waaronder leveranciers van engineeringssoftware, verbindingsmiddelen, brandwerende materialen, coatings, vloer- en gevelsystemen en bouwmaterieel. Ruim 50 van deze toeleveranciers waren ook vertegenwoordigd op de vakbeurs met hun nieuwe producten en diensten.

‘SmartConnection' luidde het motto van deze Nationale Staalbouwdag. Dat slaat uiteraard terug op de netwerkfunctie van het event: binnen één dag en onder één dak oude en nieuwe bekenden treffen in een sfeervolle ambiance. Maar het motto vormde ook het leidmotief voor een tweetal bestanddelen van het programma.

Constructeursseminar

Het constructeursseminar stelde de afstemming (‘connectie') centraal staat tussen het hoofdontwerp en de detailengineering (de verbindingen, de ‘connecties') van staalconstructies. Die aansluiting valt of staat bij de adequate afstemming tussen constructief en staalbouwkundig ontwerpers en andere betrokken disciplines in het ontwerp- en bouwproces. Op zijn beurt is die afstemming tussen de verschillende disciplines te bereiken door planmatig en geregeld (en soms gewoonweg beter) met elkaar te communiceren en samenwerken. Het seminar haakte hierop in met presentaties van constructeurs en staalbouwers over actuele projecten als het Groninger Forum. ‘Let's connect' was de interactieve afsluiter: een paneldiscussie waarbij ook de meningen uit het publiek werden gepeild. Naast organisator Bouwen met Staal was VNconstructeurs, de Nederlandse beroepsorganisatie voor constructeurs, als kennispartner aan het constructeursseminar verbonden. staalbouwdag


Hackathon@Staalbouwdag

Samen met ingenieursbureau ABT organiseerde Bouwen met Staal voor het eerst op de staalbouwdag de Hackathon@Staalbouwdag. Ook deze dagvullende workshop stond in het teken van ‘SmartConnection'. Op de expo-vloer gingen tien multidisciplinaire teams, geformeerd uit architecten, constructeurs en staalengineers, aan de slag met de opgave om de ‘meest optimale' staalconstructie te ontwerpen. Daarbij maakten ze gebruik van parametrische tools en modellen, om zo de hoofdopzet van de staalconstructie en de verbindingen op elkaar te laten aansluiten.

Hackathon@Staalbouwdag maakt deel uit van het lopende onderzoeksproject SMARTconnection van ABT en Bouwen met Staal.

Voor architecten (en andere belangstellenden in architectuur) had de Nationale Staalbouwdag een architectenseminar in petto. Het seminar draaide om de grootschalige en veelomvattende opgave tot behoud en hergebruik van monumentaal cultureel erfgoed. Hoe die opgave in projecten is uitgewerkt, werd uit de doeken gedaan door de direct betrokken architecten in herbestemmingsprojecten als de LocHal in Tilburg (herontwikkeling loods tot cultuurcentrum met bibliotheek) en Capital C in Amsterdam (herontwikkeling handelsgebouw tot bedrijfsverzamel-gebouw met horeca- en vergaderfaciliteiten).

Ook ‘koren op molen' van de architect waren de keynote speeches, over onder meer de Noord-Zuidlijn Amsterdam (BNA Gebouw van het Jaar 2019) en het prestigieuze nhow Amsterdam RAI Hotel in Amsterdam. MBO-, HBO- en TU-studenten konden meedoen aan het studentenprogramma met in de ochtend bezoeken aan staalbouwprojecten en staalbouwbedrijven. ‘s Middags op de Nationale Staalbouwdag konden ze terecht bij het kennisprogramma in het Studentencafé op de expo en de uitreiking van de StudentenSTAALprijs, de jaarlijkse prijs voor afstudeerprojecten waarin staal een sleutelrol vervult.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts