zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Tummers gaat digitaal


Hoogerheide, 14 februari 2019
Auteur:
Erik van Huizen
Het is druk bij Tummers Plaatbewerking in Hoogerheide. Vanwege de goede conjuncturele omstandigheden is de vraag naar werk enorm en groeit het bedrijf hard. Het familiebedrijf gaat dan ook uitbreiden en is zich aan het voorbereiden op de fabriek van de toekomst, de ‘digitale fabriek’.

Fons Tummers begon ongeveer 43 jaar geleden het bedrijf Tummers als een handelsonderneming, maar hij ging ook eigen machines maken en deed onder meer het onderhoud van de machines voor de Zeeuwse aardappelindustrie. Tummers Food Processing Solutions is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende producent van machines, machineonderdelen en complete productielijnen voor aardappel- en groenteverwerking en levert deze aan de grotere AGF-verwerkende bedrijven in Europa, India, Rusland, China, Bangladesh, Egypte en Zuid-Afrika. Het bedrijf heeft naast Nederland ook een vestiging in het Verenigd Koninkrijk en een verkoopkantoor in Moskou en China. Het bedrijf telt nu 172 medewerkers. Erwin Tummers is de huidige CEO. Hij nam het bedrijf in 2016 van zijn vader over.

 

Totaalleverancier

Zo'n 20 jaar geleden werd bij de afdeling plaatwerkerij een lasersnijmachine aangeschaft en kwam Ricardo Moerkens daar als werkvoorbereider werken. De afdeling telde toen nog maar drie medewerkers. Tevens werd de afdeling plaatwerkerij een zelfstandige onderneming binnen de Tummers Group, waar ook Tummers Food Processing Solutions onder valt. Moerkens kreeg de opdracht ook aan derden te gaan leveren en daarvoor het bedrijf verder uit te breiden. Van werkvoorbereider werd hij bedrijfsleider en in 2016 werd hij aangesteld als directeur van Tummers Plaatbewerking.Inmiddels werken er 60 mensen en is Tummers Plaatbewerking volgens Moerkens een van de grotere toeleveranciers van plaatwerk in Nederland en België. ‘We hebben veel expertise op het gebied van RVS-verwerking waarbij de behandeling erg nauw komt, maar leveren natuurlijk ook in staal en aluminium. We hebben veel materiaal op voorraad zodat we snel kunnen leveren', vertelt hij. 

 

Food Processing Solutions

‘We leveren ongeveer 15 tot 20 procent van ons werk aan Tummers Food Processing Solutions, het overige deel aan andere klanten. Deze klanten bestaan uit kleine en grote bedrijven in de apparaten- en machinebouw, maar bijvoorbeeld ook uit gemeentelijke instellingen, aannemers en zelfs kunstenaars. Wat ons sterk maakt, is dat we bijna een totaalleverancier zijn. We hebben een brede expertise in huis en in de Tummers Group, zoals bijvoorbeeld onze verspanende afdeling. We kunnen dus vrijwel alles in de plaatverwerking oppakken. Maar we willen een totaalleverancier in de plaatverwerking worden. Daarom gaan we onder meer onze lasafdeling verder uitbreiden voor het vervaardigen van halffabricaten of eindproducten. Ook staat een buislasersnij-installatie op het programma.'  

 

Digitale fabriek

Voor het uitbreiden van de lasafdeling is inmiddels grond aangekocht. Voor Tummers Food Processing Solutions wordt daarop een hal van 3.200 vierkante meter gebouwd waardoor een hal van 2.000 vierkante meter vrijkomt voor Tummers Plaatbewerking. Maar naast de uitbreiding is Tummers Plaatbewerking zich volgens Moerkens ook klaar aan het maken voor de ‘digitale fabriek'. Zo hangen in de werkplaatsen al overal schermen waarop de medewerkers het werk en de status kunnen zien.
‘We zijn heel erg met de automatisering van het bedrijf bezig. Hiervoor hebben we techneuten aangetrokken die ook verstand van IT hebben. Want we willen het hele proces kunnen monitoren en zijn continu bezig met het verbeteren van het proces. Ook kijken we naar het inzetten van robots, maar we hebben niet veel seriematig werk in hoge oplages. Het zijn vaak enkel stuks, kleinere series of specials. Je hoort overal dat iedereen bezig is met automatisering en digitalisering, maar de meesten willen daar niet teveel over kwijt. Dat betekent dat we moeten zorgen dat we onze zaken op tijd goed op orde hebben', legt Moerkens uit. De digitalisering betekent overigens niet dat het contact met de klanten verdwijnt. ‘We willen onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen. Het is dus niet zo dat ze alleen maar 3D-bestanden kunnen sturen, we blijven ook altijd bereikbaar voor onze klanten.' 

 

Personeel

Ondanks dat de toekomst dus steeds digitaler wordt, blijven de mensen het belangrijkste bij Tummers. Oprichter Fons Tummers zei het altijd al: ‘Het hart van Tummers zijn de mensen en niet de machines', en ook Moerkens beaamt dat. Ook in deze tijden van hoogconjunctuur is het volgens Moerkens belangrijk dat de werknemers goed hun werk kunnen blijven doen en ze niet onder al te hoge druk moeten presteren. ‘Daarvoor is het onder meer belangrijk om het werk strategisch te plannen en de machines zo efficiënt mogelijk in te zetten. Het doel van de digitalisering is niet dat we met minder mensen kunnen gaan werken, maar dat we efficiënter kunnen gaan werken. Voor plaatwerk blijft de mens altijd belangrijk. Maar het is wel een feit dat het al jaren moeilijk is om aan personeel te komen. Er komen weinig jongeren van de technische opleidingen. Daarom zoeken we zowel in Nederland als in België stagiaires en afstudeerders. Ook leiden we zelf mensen op, daar zijn we constant mee bezig. Zo hebben we onlangs nog een fietsenmaker omgeschoold tot kanter', besluit hij.

 

www.tummersplaatbewerking.nl

Tummers gaat digitaal'
Ricardo Moerkens is sinds 2016 directeur van Tummers Plaatbewerking BV. Hij kreeg destijds de opdracht het bedrijf verder uit te bouwen
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts