Multinal Group heeft alle specialismen in huis en ontzorgen als filosofie

Foto van: Rolf Elling
Geplaatst door Rolf Elling

De visie van Multinal Group is gericht om de klant te ontzorgen door ze op alle facetten oppervlaktebehandelingen aan te bieden. Hiervoor is deze groep van oppervlaktebehandelingsbedrijven, intussen bestaande uit zeven vestigingen met 120 medewerkers, inmiddels ingericht. Nu is ontzorgen een begrip dat bedrijven tegenwoordig graag ‘claimen’ in hun pallet aan diensten, maar de Multinal Group – chemisch technisch dienstverlener – staat garant voor de inhoud van dit begrip.

Commercieel directeur Diana Stroeven: ‘We stemmen vraag en aanbod op elkaar af. Dat doen we door samen met de klant te kijken welke oppervlaktebehandeling voor een metaalproduct het meest geschikt is. Maar we doen meer, we kunnen ook voorraadhoudend zijn voor de klanten en het bijkomende transport en andere logistieke processen verzorgen. Kortom, de gehele keten in overleg met de klant beheersbaar maken. Dat verstaan we onder ontzorgen.’ Bij diverse grotere klanten wordt gewerkt in een partnership. ‘Ze ervaren dit als een meerwaarde, je weet wat je aan elkaar hebt en dit bespoedigt de productie. Immers, oppervlaktebehandeling van producten zit vrijwel altijd aan het einde van de keten.

Totaalpakket

De Multinal Group heeft alle facetten binnen oppervlaktebehandelingen in huis. Stroeven: ‘ We hebben de afgelopen jaren diverse overnames gedaan. Hierbij hebben we steeds gekeken welke disciplines we nog niet aan onze klanten konden aanbieden. We willen een totaalleverancier zijn waar de klant altijd terecht kan met zijn vragen over galvanische en chemische oppervlaktebehandelingen en het industrieel reinigen. We denken graag in oplossingen en meerwaarde. Daarmee spelen we in op de wensen van de klant en bieden we één aanspreekpunt voor het totale pakket.

Ontzorgen als filosofie

Het met de klant meedenken wordt steeds meer gemeengoed. ‘Er zijn vaak bedrijven die al jaren werken met een bepaalde oppervlaktebehandeling en dat eigenlijk wel prima vinden. Maar als er bijvoorbeeld verbeterde mogelijkheden zijn ontwikkeld die ook nog minder milieubelastend zijn, vinden wij dat we dit moeten meenemen in het aanbiedingen traject. Dat ben je als gespecialiseerd bedrijf niet alleen min of meer verplicht, maar daar ligt ook onze meerwaarde. We zien dit als onze adviesplicht. Het is dan ook goed als er een discussie ontstaat. Zeker als wij overtuigd zijn van een verbeterd resultaat of eindproduct. Dit staven we dan ook met bijvoorbeeld het elektrolytisch verzinken, met een zoutsproeitest of in geval van andere oppervlaktebehandelingen door een uitgebreid proefstukken traject.

Overnames

Het is Multinal Group er alles aan geleden de productie niet weg  te laten sluizen richting de lagelonenlanden in het Oostblok en China. ‘We proberen zeker concurrerend te werken, maar zijn geen prijsvechters. Daar doen we niet aan mee. We leveren kwaliteit -die we overigens borgen met diverse kwaliteitscontroles bij onze bedrijven- en proberen voor de klant tijdwinst te behalen door korte levertijden. Daarin ligt onze kracht.’ Als voorbeeld noemt ze de recente overname van de verchroomactiviteiten van Liefers en de overname van galvanisch bedrijf Ronde in Weesp. De verchroomactiviteiten zijn ondergebracht bij de vestiging in Coevorden en met het voormalig familiebedrijf Ronde, heeft Multinal Group nu ook het trommelverzinken in haar portefeuille. Deze onderneming heeft zich ontwikkeld op het vlak van hoogwaardig elektrolytisch trommelverzinken van bevestigingsmaterialen, halffabrikaten en eindproducten en de hierbij aanpalende activiteiten, zoals het gepatenteerde zincrolyte, zink/nikkel, zink/ijzer, zink-kobalt en diverse passiveringen op staal.

Multinal portfolio

Uniek is de behandeling zincrolyte, die de hoogst haalbare corrosiewering realiseert op het gebied van verzinken en daarmee een goede aanvulling is op het totale assortiment van de Multinal Group. En met de kennis over het elektrolytisch verzinken en andere oppervlaktebehandelingen van voormalig directeur-eigenaar Willem Ronde kunnen innovaties en nieuwe ontwikkelingen verder kracht worden bijgezet. Met het toevoegen van Ronde aan de Multinal portfolio wordt de klantenkring verder uitgebouwd met stallenbouw, silo- en kassenbouw, straatmeubilair en constructiebedrijven en behouden we de activiteiten in Nederland. Naast oppervlaktebehandelingen verzorgt Multinal Group ook industrieel reinigen met het bedrijf Excelsum. Excelsum is een op zichzelf staand bedrijf binnen Multinal Group. ´We zoeken wel naar samenwerking. Stroeven: ‘Als wij op een scheepswerf zijn om pijpleidingen te reinigen, kunnen er ook warmtewisselaars staan, die gebeitst en gepassiveerd of ontkalkt moeten worden. Als deze werkzaamheden ter plaatse niet mogelijk zijn, kan dit op één van onze vestigingen. Doordat we dit in een moeite voor de klant kunnen regelen, kunnen we slagvaardig handelen. Die expertise, die kennisbundeling is juist wat we met de groep bewerkstelligen en waarmee we elkaar versterken. En het geeft ook voordelen voor de klant, die nu -in overleg- de opdracht bij één specialist kan uitbesteden en daarmee naast gemak veelal tijdwinst behaalt.´

Uniformeren van kwaliteit

De zeven vestigingen die onder de Multinal Group vallen, zullen uiterlijk in 2013 allemaal met hetzelfde kwaliteitssysteem werken. Het gaat hier niet alleen om ISO 14001, maar zeker ook om het maatschappelijk verantwoord ondernemen verder kracht bij te zetten. Het streven daarbij is om MVO prestatieladder certificaat tot niveau 3 in 2013 (ISO 26000) af te ronden/ te behalen.

Milieumaatregelen

Multinal Group werkt met niet-toxische beitsproducten. Dit is veel milieuvriendelijker dan de huidige producten op de markt. Doordat er nagenoeg geen geur bij vrijkomt, is het ook veel prettiger werken. De galvano en beitserijen kennen al lang bestaande technieken, toch kun je als oppervlaktebehandelaar en reinigingsspecialist onderscheidend zijn, is de mening van Stroeven: ‘Niet alleen de techniek zelf, maar ook de processen en omstandigheden kun je aanpassen. Die niet-toxische beitsmiddelen zijn daarbij heel belangrijk. Voorbeeld is ons product Excelsum UB dat gebruikt wordt voor het beitsen en passiveren van roestvast staal dat vrij is van salpeterzuur en fluorwaterstofzuur, welke vooral wordt ingezet voor het beitsen van gepolijste leidingen en tanks waarvan de Ra-waarde niet negatief mag worden beïnvloed. Daarmee onderscheiden wij ons. Maar ook milieubewuster omgaan met energie en met proceswater. Zo zijn twee van onze stoomketels vervangen voor warmwaterketels wat een aanzienlijke besparing in brandstof gaf. Wij willen onze processen ‘groener’ maken en daarmee bijdragen aan meer maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het zit hem soms in heel kleine dingen. Zo zijn we al in staat om het nikkel uit de afvalstromen te halen om zo voor hergebruik geschikt te maken. En als je die kennis en ervaring deelt met al onze vestigingen in Almere, Amsterdam, Coevorden, Maassluis, Ridderkerk, Weesp en Zoeterwoude dan vergroot je die bijdrage in een keer met stappen.’ Stroeven: ‘Maar we blijven natuurlijk een bedrijf dat met chemicaliën werkt. Het is dus zoeken naar milieuvriendelijkere producten of oplossingen. Ook in processen moet je het lef hebben om te veranderen. Het is aan ons om die grenzen te zoeken en te vinden. Dat kan al zitten in een kleine hoeveelheid minder chemicaliën te gebruiken, met toch het juiste effect.’

Wat doet Multinal Group

Deze chemisch technisch dienstverlener houdt zich bezig met metaaloppervlaktebehandelingen, metaal reinigingen, chemische (onderhouds)producten, chemisch reinigen van textiel, verhuur van technisch equipment, conditioneren van olie en hydraulische systemen, reinigen van HVAC systemen, logistieke dienstverlening (warehousing) en montage en assemblage.

De Multinal Group is actief in de machine- en apparatenbouw, de on- en offshore, de chemische industrie, farmacie, medische sector, voedingsmiddelenindustrie, maritieme industrie, olieraffinaderijen, petrochemie, aandrijftechniek, scheepvaart, constructiebedrijven, renovatiebranche, bouw, verlichtingbranche, kantoormeubel- en interieurbouw, revalidatiebranche, stallen-, silo- en kassenbouw, motor- en fietsbranche en automotive.

Profiel Multinal Group

Multinal Group vindt zijn oorsprong in industrieel reinigingsspecialist Excelsum Industrial & Marine Services bv (sinds 1931). Vanaf 2004 zijn er diverse bedrijven overgenomen of toegevoegd waaronder beits- en galvanospecialist Heijchroom bv (sinds 1904), poedercoatspecialist Snouck Coating bv ( sinds 1957), oppervlaktebehandelaar   en   -specialist   CPC   Metal

Treatment bv ( sinds 1954), galvano en verzinkerij Ronde bv ( sinds 1931) en beitsspecialist Arke Stainless Treatment bv (sinds 2009).

In de loop der tijd zijn diverse, andere bedrijfsafdelingen toegevoegd aan de activiteiten van de Multinal Group zoals de Lely coatingafdeling, Tata Steel (Corus) coatingafdeling, Fokker galvano (Fokker Schiphol), een Stork beitserij, de galvano van Kiela en in januari 2012 de verchroomactiviteiten van Liefers.