MSR vereenvoudigt mechanische overbrenging van draaibanken

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Redex Andantex heeft een turnkey oplossing ontwikkeld op basis van een MSD tweesnelhedentandwielkast, gecombineerd met de R Serie conische tandwielkast (MSR). Dit vereenvoudigt de mechanische overbrenging van draaibanken aanzienlijk. In veel gevallen is het tevens veel zuiniger.

Tot nu toe was de meest gangbare oplossing voor draaibankaandrijvingen opgebouwd uit een hoofdaandrijving (enkel rondsel) voor het feitelijk draaien en een feed-preload tandwielkast (dubbel rondsel) voor het aandrijven van de C-as voor freesbewerkingen. Deze complexe en vrij dure tandwielkast maakt extra activiteiten mogelijk, zoals frezen. In deze configuratie zorgt een hoofdaandrijving voor het totale aandrijfkoppel, dat continu wordt doorgegeven aan de centrale as van de draaibank. Een en ander is doorgaans opgebouwd uit een rechte tandwielkast waarin een tweetrapskast is opgenomen om het vermogenbereik te vergroten, afhankelijk van de minimale danwel maximale werkstukdiameters. Het levert een hoog koppel bij lage snelheden om staal of gietijzer te ontslakken en zorgt tevens voor hoge snelheden voor het afbramen of bijwerken van zaagsnedes. De C-as aandrijving levert een totaal aandrijfkoppel van 100 procent bij lage snelheid voor freesbewerkingen. De twee rondsels moeten worden ontkoppeld gedurende het draaien en de hoofdaandrijving moet in de neutrale stand worden gezet.

 

Nieuw type oplossing

Redex Andantex introduceert een nieuw type oplossing op de markt. Het profiteert daarbij van nieuwe aandrijf- en besturingssystemen (bijvoorbeeld Siemens CNC en Fanuc). De hoofdaandrijving is opgebouwd uit twee identieke tandwielkasten (dubbel rondsel) die het aandrijfkoppel delen gedurende het draaien. Het CNC-systeem zorgt voor een voorbelast koppel om speling te voorkomen. Een motor drijft de boel aan en de andere motor remt tijdens de freesbewerkingen. Omdat dit zeer nauwkeurige positionering mogelijk maakt, kunnen aanvullende functies op de C-as worden uitgevoerd zonder dat daar extra mechanische apparaten voor nodig zijn. Voor deze nieuwe aandrijfoplossing heeft Redex Andantex een turnkey oplossing ontwikkeld op basis van een MSD tweesnelhedentandwielkast, gecombineerd met de R Serie conische tandwielkast. Dit geïntegreerde en compacte systeem is gereed voor implementatie. Afhankelijk van de machineopstelling kan de OEM’er de conische kast als optie gebruiken.

Deze nieuwe serie omvat vier afmetingen, MSD35R31, MSD35R41, MSD60R41 en MSD60R51 met koppels op het rondsel van 2000/4000 Nm (2 x 40 kW motoren) tot 9000/18.000 Nm (2 x 100 kW motoren) met twee mogelijke overbrengingsverhoudingen van 7.66&2 and 9.88&2. Deze oplossing, gecombineerd met rondsel/ring ratio van ongeveer 10 tot 15, biedt koppels van 20 0000 Nm tot 270 000 Nm en overbrengingsverhoudingen (tandwielkast + wielkrans) van 77/20 ten 148/30. Voor nieuwe draaibankontwikkelingen is deze oplossing veel eenvoudiger en vooral economischer, hij elimineert de noodzaak van het ontwikkelen van een complexe en dure tandwielkast voor de C-as. Voor bestaande systemen biedt hij tevens vele voordelen. Een oplossing met twee motoren is veel minder duur en makkelijker te beheren. In het geval van een high-duty draaibank in de gangbare configuratie met een 160 kW motor, zou de MSR twee motoren van 80 kW gebruiken die meer standaard zijn en minder duur, ondanks het feit dat het er twee zijn. Onderdelenbeheer is eveneens makkelijker te managen met een kleinere motor. Bovendien hoeft de productie van de C-as met al zijn componenten niet gemanaged te worden.