Mesin laat optimalisatie productieproces Nefit zien op TIV

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Mesin Techniek, present op de TIV, heeft de branders van de Nefit HR-ketels geoptimaliseerd. De plaatsing van een detectiesysteem en een betere eindassemblage van de brander moeten leiden tot een rendement van 99,9 procent.

De eerste optimalisatie die is doorgevoerd is de plaatsing van een detectiesysteem. Dit systeem is door Mesin in samenwerking met Keyence ontwikkeld en gebouwd en heeft tot doel verkeerd geassembleerde subassemblees van de brander te detecteren. Vanuit een barcodescan, die per brandertype uniek is, wordt een parameterset geladen in de computer van het detectie-systeem. Vervolgens worden de gedetecteerde beelden vergeleken met de ingegeven parameters waarna ‘goed’ of ‘fout’ op het beeldscherm wordt weergegeven. Afhankelijk van de uitkomst moet de operator actie ondernemen.

Eindassemblage

De tweede optimalisatie omhelst de eindassemblage van de brander. Hierbij wordt het branderdeksel op het branderhuis gemonteerd. Mesin heeft dit tijdrovende handmatige proces vervangen door een semi-automatisch proces middels een branderassemblage-unit. De unit is momenteel uitgelegd op drie verschillende typen branders. De operator legt het branderhuis, inclusief branderplaten, in de machine. De machine detecteert welk type brander is ingelegd, waarna de operator het branderdeksel plaatst.

Hierna worden, afhankelijk van het type brander, vier tot acht lockwashers (borgingsringen) geplaatst en het geheel wordt individueel met een vooraf gedefinieerde en gecontroleerde aandrukkracht aangedrukt.

Eén van de belangrijkste eisen van Nefit in dit project was dat de omsteltijden minimaal moesten zijn en de unit een rendement van 99,9 procent moest garanderen.

HR-ketel

Nefit is uitvinder van de energiezuinige HR-ketel en bracht deze 25 jaar geleden als eerste ter wereld op de markt. Hiermee begon de opmars van milieuvriendelijk en energiezuinig verwarmen. Sindsdien is Nefit het meest verkochte merk HR-ketels van Nederland.

Nefit kent tegenwoordig vele typen CV-ketels afgestemd op de behoefte in de markt. In al deze ketels vormt de brander het hart van het apparaat. Afhankelijk van de capaciteit en eigenschappen van de ketel wordt gekozen voor een brandertype. De branders worden evenals de CV-ketels op eigen locatie geproduceerd. Elk brandertype is opgebouwd uit een aantal basiscomponenten: branderhuis, branderplaten en branderdeksel.

Productieoptimalisatie

Om de kwaliteit en betrouwbaarheid van de branders te garanderen en de doorlooptijd in productie te verkorten, heeft Nefit Mesin Techniek gevraagd het productieproces op bepaalde punten te optimaliseren/automatiseren. Deze vraag sluit goed aan bij Mesin dat kennis en ervaring heeft op het gebied van productieprocesoptimalisatie en een specialisme heeft opgebouwd binnen producthandling en assemblageprocessen.