Materiaalprijzen duikelen

Het jaar is goed begonnen. Tenminste als je materialen moet inkopen. Alle door Vraag & Aanbod gepubliceerde richtprijzen noteren lagere prijzen. Dat geldt voor schroot, kunststoffen, basismetalen en staal. 

De deze week afgesloten Vraag & Aanbod-enquête naar de prijzen van secundaire metalen laten vooral lagere ijzerschrootprijzen zien. De grootste daler is kort staal dat met 10 procent daalde naar 150 euro per ton.

Voor de staalprijzen moeten we terug naar vorig jaar. De meest recente cijfers dateren van december, toen ook daar alle soorten daalden. 

Basismetalen

De prijzen voor de basismetalen op de London Metal Exchange gingen ook omlaag. Uitzonderingen zijn tin en nikkel. Als we een jaar terug kijken dan is het beeld dramatisch. Koper dat in week 1 van 2018 nog 7.096 dollar per ton noteerde, stond vorige week op 5.838. Een daling van 17,7 procent. Zink deed het in een jaar tijd nog slechter met een daling van ruim 26 procent van 3.394 naar 2.500 dollar per ton. 

Tot slot de kunststofprijzen. Daar waar vorig jaar de dalingen zo nu en dan zich beperkten tot 10 tot 20 euro per ton gaat het deze week een stuk sneller omlaag. Bij de commodities zien we dalingen tot 45 euro per ton en bij de technische kunststoffen zelfs tot 200 euro per ton. 

Alle Vraag & Aanbod-marktprijzen achter elkaar