KVK Innovatie Top 100: een brandstofbesparende scheepsschroef en energiebesparing in de mijnbouw

Voor de zestiende keer heeft de Kamer van Koophandel een lijst opgesteld met de honderd meest innovatieve bedrijven uit het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. Een panel van innovatie-experts maakte de selectie uit meer dan 330 inzendingen en beoordeelde de bedrijven op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentieel.

KVK Innovatie Top 100: een brandstofbesparende scheepsschroef en energiebesparing in de mijnbouw
Foto: Spectral Industries

De creatieve sector is verantwoordelijk voor het grootste deel van de innovaties (23), vanuit de industrie zijn er tien innovaties te vinden in de top 100, vijf bedrijven uit de bouwsector haalden de top.

Meer dan de helft van de bedrijven uit de lijst heeft maximaal 10 mensen in dienst. Er zijn 33 startups. Het oudste bedrijf in de lijst is het familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven uit Dordrecht. Het is gestart in 1959. Het bedrijf is genomineerd met de Groene Schroefrand, deze zorgt ervoor dat de scheepsschroef minder brandstof verbruikt dan andere scheepsschroeven. Bijkomend voordeel is dat de schroef hierdoor ook minder geluid produceert.

Een ander voorbeeld van een innovatieve nominatie is Spectral Industries. Het bedrijf bedacht de LIBS-sensor om te besparen op energie in de mijnbouw. Met deze LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscopy)-sensor kunnen mijnbouwbedrijven direct de samenstelling meten van de gesteenten die ze delven. Voordat de steen wordt vermalen en verwerkt, is dan duidelijk dat er genoeg waardevolle mineralen inzitten. Blijkt dat vooraf niet zo te zijn, dan kan die direct bij het afval. Het kleiner maken van stenen voor verwerking kost namelijk erg veel energie die zo bespaard kan worden.

Innovatie zorgt voor groei

Innovatieve ondernemers strijden elk jaar voor een plaats in de KVK Innovatie Top 100. En niet zonder reden: uit onderzoek van KVK onder Top 100-bedrijven blijkt dat innovatie zorgt voor groei. Driekwart van de ondernemers geeft aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet (bij 72%) is gestegen. De winst en productiviteit is toegenomen bij 57%. Bij iets meer dan de helft is het aantal medewerkers toegenomen en de export gestegen. Hierdoor is een plek in de KVK Innovatie Top 100 een goede graadmeter voor succes gebleken.

Winnaar

Op 2 februari 2022 maakt een jury, onder voorzitterschap van Ruud Koornstra, de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is ook duidelijk welk bedrijf in de nummer 1 positie van Somnox overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.

Aan de KVK Innovatie Top 100 is bewust geen (geld)prijs verbonden, de winnaar ontvangt een plaquette. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *